29. sep. 2010

JESEN STIŽE A ĆURTA PRISPJELA

Nijaz SALKIĆ

Stigla nam je dugo (ne)očekivana jesen. Pored kiša, jesen je bogata zrelim plodovima kojima je vrijedne težake i trudbenike nagradio Uzvišeni Allah za njihovu marljivost u vrtovima i na njivama. Jedna od lijepih hedija koja stiže sa vrta jeste i bunda ili masirača, ili stambolka ili bundeva, ili tikva ili… Na mom kraju se strogo razlikuje bunda (bundeva) i ćurta (bijela masirača). Od bunde se može napraviti napoj i hrana za goveda a može se bome pripremiti divna čorba, pita bundevnjača (bundevara). Od bijele masirače ili ćurte se pravi slatko jelo a kod nas to slatko zovemo jednostavno ćurta.  Nije to sve, bunda ili masirača može poslužiti i kao lijek od astme, ali o tome neki drugi put.
Danas ćemo progovoriti o pripremanju slane čorbe od bunde i slatkog jela zvanog ćurta.

Bosanska čorba od bunde (masirače)


Miruhli čorba je dobra kao predjelo. U kombinaciji sa maslom i domaćim kajmakom to je nešto što se pamti i prepričava.

Sastav:

1,5 kg bunde
1,5 l mlijeka
2 kašike kajmaka splavljenog  sa ćase
2 kašike masla
1 kašika brašna
soli po želji
1 kašika slatke mljevene paprike
bibera po želji

Pripremanje:

1.Očistiti bundu i narezati na kocke. Skuhati dok ne omekša , ocijediti i izgnječiti u pire.
2.Rastopiti kašiku masla i dodati brašno pa ga upržiti i potom dodati mlijeko i kajmak. Prokuhati i dodati izgnječenu bundu. Posoliti i ostaviti da lagahno kuha još 15 minuta.
3.Rastopiti kašiku masla (po želji dodati kašiku slatke paprike) i dodati u čorbu. Dodati biber i poslužiti u zemljanim ćaskicama.

Halvuša u sirupu


Slatka bunda, narandžastog sastava i boje mi zovemo ćurtom, stambolkom, bijelom masiračom ili halvušom. Ćurtu jedu samo ljudi i nije za krave za razliku od obične bunde, kojoj se od bunde pripravlja napoj.


Sastav:

400 g šećera
500 ml vode
sok 1 limuna
5 – 6 karanfilića (klinčića) za lijep miruh
1 štapić cimeta
1 kg ćurt (masirače)

Pripremanje:

1.Zagrijati kutiju, furunu ili pećnicu na 220 stepeni i peći ćurtu oko pola sata. Ohladiti pa narezati na krupnije kocke. Bolje je prvo oguliti ćurtu, narezati na sitnije kocke i onda u vodi peći.
2.Napraviti  (v)agdu od šećera i vode, kada prokuha dodati štapić cimeta i karanfiliće (klinčiće) pa kuhati da se količina smanji na pola. Potom izvaditi cimet i klinčiće.
3.Komade pečene ćurte preliti toplom (v)agdom i dodati klinčiće.
4.Po želji poslužiti rashlađeno uz uz slatki kajmak splavljen sa ćase skinute sa rafe.
Naši stari su mjesto vagde od šećera upotrebljavali ljekoviti pekmez od domaćih jabuka ili krušaka. Nije bilo sohbeta i mevluda a  da na sofri nije služena ćurta u sahanu ili činiji.

Afijetola, prijatno!

Ni komentarjev:

Objavite komentar