29. mar. 2011

ASTRONOMIJA ILI ASTRONAUTIKA U BOŠNJAKA



Nijaz SALKIĆ

Malo je poznato pa i kada je posigurno utvrđeno, to se svjesno vijekovima negiralo, da su Bošnjaci-muslimani učen narod. Učenost Bošnjaka je potvrđena u jaziji mnogih knjiga, potvrđena u carskim naučnim arhivima, zabilježena u sultanovim sidžilima i raskrivena u brojnim putopisima svjetskih hodoljuba. Pjevalo se o učenim Bošnjama u dugim u stihovima dugih epskim pjesmama. Nastajale su  i najljepše sevdahlinke.

Helem u jednoj pjesmi-sevdahlinki se spominje prvi astronom ili astronaut Mujo, koji vjerovali ili ne, ne samo da hoda po mjesecu, većem i konja gori potkiva. Istina, o tome šta se je stvarno događalo tamo, podijelila se tadašnja i sadašnja bosanska naučna inteligencija a bome i širna javnost.

1.     Jedni govore da je Mujo zbilja bio na mjesecu kao prvi astronom i čovjek koji je sa svojim Doratom zbilja bio gore na Mjesecu pa navode stihove prve strofe »Mujo kuje konja po mjesecu, Mujo kuje, a majka ga kune.« Vele da je to istina i da se njegova majka jako nasikirala zbog azginli sina kome je mala bila Zemlja pa ga je zaklinjala da ne rasipa pare na istraživanje drugih nebeskih tijela većem da se fati njiva, livada i zemljoradnje.
2.     Drugi su bili mišljenja da se mladi Mujo samo bavio astronomijom. To temelju na stihovima: »Sine Mujo, živ ti bio majci, ne kuju se konji po mjesecu, već po danu i žarkome suncu.« Majka Mujina se belćim bojala za sinovljeve oči da mu se prije rede ne poveća dioptrija na očima zbog njegovog svakevečeri gledanja u mjesec i pričestog potkivanja konja po mjesečini.
3.     Treća, a poveća grupa učenjaka odbacuje dvije gore spomenute teorije pa vele da je Mujo bio dertli i merakli Bošnjo kojeg je sevdah i ašikluk nosio pa nije gledao ni sunca akamoli mjeseca, kada bi jezdio ispod oblaka i hitao svojoj dragoj. Čak je i Drinu vodu gazio i ona mu ledena i plahovita, nije bila prepreka.

Bošnjaci su  čudan, ustrajan, junačan i ilumli narod. Kada radi Bošnjak belni dvorce i dvore izgradi. Kada umuje u Stambol i Beč se za njeg' čuje. Kad vojuje i za Bosnu se bori, on se tada jedino Boga boji. Bošnjak je vjeran Bogu, on se zahvaljuje, klanja i moli, kada je tužan ili kada srcem voli. Bošnjak kada zapjeva, on ne pjeva da usta samo otvara, njegova pjesma je umjetnost i pjesma živi ko' biljka, pjesma Bošnjaka je sevdahlinka.

Upamet!


Ni komentarjev:

Objavite komentar