27. mar. 2011

TRAG



Nijaz SALKIĆ

Trag je znak koji puštaju bića ili predmeti na Zemlji i nebeska tijela u Vasioni, bilo u vremenu ili u prostoru. Od kada čovjek živi na Zemlji on ostavlja tragove svog bitisanja. Trag se ostavlja svjesno i nesvjesno ovisno od svijesti ili nesvijesti subjekta. Trag ostavljaju predmeti kojim se bića koriste a ostavljaju ga i Božija stvorenja svjesna i nesvjesna.

Ostavlja ga i olovka svojim pisanjem. Pisanje je ljudska aktivnost kojom se na nečemu ostavlja trag u vidu simbola (slova) iz skupa unaprijed utvrđenih znakova (pisma). Za pisanje je potrebno ispuniti četiri zahtjeva. To su poznavanje jezika na kojem se piše, poznavanje gramatike, pravopisa i slova. Ostavljeni trag naziva se tekst, spis ili zapis. 

Trag ostavlja i točak.Trag točka vozila dobiva se pravilnim centriranjem podvozja. Centriranje podvozja se sastoji od podešavanja uglova točka tako da su oni okomiti na podlogu (horizontalu) i međusobno paralelni. Svrha ovog podešavanja je povećanje trajnosti gume i bolje držanje smjera automobila na ravnom putu.

Trag ostavlja i meteor. Meteor (grčki metéoros (μετέωρος) = uzdignut u zrak, lebdeći) dio je svemirskog tijela koje, padajući kroz atmosferu, ostavlja svijetleći trag. Svijetli trag na nebu uzrokovan ulaskom meteora u Zemljinu atmosferu. Svjetlosni trag nastaje prilikom prelaska kinetičke energije meteoroida na atome atmosfere kroz koju prolazi i ablacije vanjskih slojeva meteora. Temperatura u udarnom valu ispred veće meteorskog atoma iznosi i više od 10.000 stepeni C, a iza njega ostaje "cijev" od joniziranog plina ili plazme koja svijetli.

Ovu su samo neki tragovi oko nas. Trag može biti mirisan a može vijekovima smrditi. Mirisne tragove kroz povijest su ostavljali odabrani ljudi-Božiji poslanici. Bilo je i čestitih umnih ljudi čijih se tragova rado prisjećamo. 

Smradovi u ljudskom obliku su povremeno svojim tragom uprljali historiju. Ima jedan što je kanom i stihove pis'o o čojstvu: ',,Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom.'' Taj isti potegnu sablju i ,,istragom poturica'' napravi prvi genocid nad muslimanima. Njegov zemljak sa Durmitora 1995., dovrši smradovanje po Bosni, pa sa svojom bratijom počini 10-ti po redu genocid nad muslimanima Balkana. Takvi smradovi što se između sebe časte čojstvom i ljudstvom su smradovanjem obilježavali epohe.   

Smradova i smradovanja ima i u ovom trenutku a biće ga dok je svijeta i vijeka. Najbolje je lijep trag ostaviti iza sebe prije nego nam historija udari svoj biljeg.

Sabbuhi Ahmed-beg, bosanski pjesnik:
Ta, već ti je starost oslabila tijelo,
Na glavi ni crne dlake ne imadeš,
Trag ti života pobijen više groba,
A ti o tome još ništa ne znadeš.   
Upamet!


Ni komentarjev:

Objavite komentar