30. jun. 2011

MIMBERA- OSAM DŽENNETSKIH KAPIJA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون. قال الله تعالى فى كتابه الكريم: ..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي صَدَقَنَا وَعْدَهُ وَأَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّةِ حَيْثُ نَشَاءُ ۖ فَنِعْمَ أَجْرُ الْعَامِلِينَ
صدق الله العظيم

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.  Allah, dž.š., u  39. suri (Ez - Zumer / Skupovi) u  73. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَسِيقَ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَرًا ۖ حَتَّىٰ إِذَا جَاءُوهَا وَفُتِحَتْ أَبْوَابُهَا وَقَالَ لَهُمْ خَزَنَتُهَا سَلَامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوهَا خَالِدِينَ  A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u Džennet biti povedeni, i kad do njega dođu – a kapije njegove već širom otvorene – čuvari njegovi će im reći: "Mir vama, od grijeha ste čisti, zato uđite u nj, u njemu ćete vječno boraviti!"

       A zatim, danas je petak, 01. juli 2011., ili  29. redžeb, 1432. hidžretske godine. Ovo je trideseta džuma u novoj hidžretskoj godini. 

       Cijenjeni džemaate!
       Danas smo u zadnjem danu svetog mjeseca Redžeba. U utorak dočekasmo mubarek noć Lejletu-l-Mi'radža a 14. šabana u petak 15. jula inšaAllah moći ćemo dočekati još jednu mubarek noć koja ima više imena. Lejletu-l-berat ima slijedeća imena; noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Ova noć je više poznata kao noć rasporeda događanja u narednoj godini a u lejletu-l- kadru biva melekima naređeno da te odluke izvrše u i djelo sprovedu.
    Poštovane sestre, draga braćo!
    U svom životu ma koliko nanizanih godina imamo, ako vjernički funkcioniramo vidimo da je to kratak period i da u životu nema slučajnosti. Sve nam se događa po zakonitostima u intervalima i po sistemu toplo-hladno. Ponekad nam ide sve od ruke i sve je aman i potaman a ima trenutaka koje mnogi ne bi željeli ponoviti. Ipak se ništa ne može mjeriti sa proživljenjem i trenutkom  presude. Jerbo rezultati će se sigurno saznati i  obznaniti poslije završnog ispita na Danu suda gdje će svako dobiti svjedočanstvo o svom (ne)uspjehu.
      Dragi moji ovodunjalučki saputnici, vjerujem da ste brižni ljudi. Vodite brigu o sebi i svojoj porodici. Pokušavate svoje najdraže sačuvati i zaštititi od svega opasnog po njihovo zdravlje i život. Učimo i slušamo da je život na ovom svijetu samo  trenutak u odnosu na vječnost koja slijedi. Pored sve brige koju brižimo o svojima dragima, vjerujem da je ipak čovjek sebi najpreči. Postavimo sebi pitanje šta sam ja to pripremio za dugo putovanje i za put bez povratka. To će pitanje kad tad neminovno doći a dahabetile kad dokoračamo do nepremostivog zida, kada budemo trošili zadnju  godinu, kada izharcamo svoj posljednji mjesec i kad nam se prikuči zadnji dan.
      Dragi moj brate!
Na ovom svijetu ni rođenoj majci nismo svi jednaki akamoli komšijama sumještanima u mahali, radnim kolegama u kolektivu, dragim prijateljima i poznanicima. Trud, zalaganje i učenje, znanje i rad, sve  se vrednuje i nagrađuje. Sigurno se gleda i prati šta je ko postigao, je li uspio zadovoljiti uobičajene standarde, koliko je bio koristan sebi i drugima. Bezbeli će i život na budućem svijetu biti u nekoj uzročno-posljedičnoj vezi sa dunjalučkim djelanjem, radom i životom, bar što se truda i zalaganja tiče. Uzvišeni Allah govori o ulasku i načinu dolaska uspješnika pred džennetske ulaze i kapije pa veli:
وَسِيقَ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَرًا ۖ حَتَّىٰ إِذَا جَاءُوهَا وَفُتِحَتْ أَبْوَابُهَا وَقَالَ لَهُمْ خَزَنَتُهَا سَلَامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوهَا خَالِدِينَ    "A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u Džennet biti povedeni, kad do njega dođu - kapije njegove već širom otvorene - čuvari će im njegovi reći: 'Mir vama, od grijeha ste čisti, zato uđite u nj, u njemu ćete vječno boraviti!'"/73/  وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي صَدَقَنَا وَعْدَهُ وَأَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّةِ حَيْثُ نَشَاءُ ۖ فَنِعْمَ أَجْرُ الْعَامِلِينَ "I oni će reći: 'Hvala Allahu, Koji nam je obećanje Svoje ispunio, i u Džennetu nam mjesto darovao, da se u njemu nastanimo gdje hoćemo. Divne li nagrade onima koji su se trudili!'"/74/
     Sveznajući Gospodar obavještva o stanju sretnih vjernika koji će biti usmjeravani ka Džennetu, velikodušno uvođeni u Džennet u povorkama, tj. u grupama i dugim redovima sve grupa iza grupe, bliski (mukarebini), a zatim dobročinioci, a potom kako slijedi, svaka će grupa biti sa onim srodnim. Poslanici sa poslanicima, iskreni, čestiti, šehidi, ulema. Svaka će vrsta biti sa svojom vrstom. "I kad do njega dođu", tj. stignu do dženetskih vrata i prijeđu sirat (ćupriju), bit će zaustavljeni na mostu između Dženneta i Džehennema da bi izravnali grijehe koje su počinili jedan drugom na dunjaluku, i bit će tako dok se potpuno ne poravnaju; a kad se s tim završi, dat će im se dozvola za ulazak u Džennet.
       U hadisu koji govori o puhanju u rog spomenuto je da će se vjernici, kada budu pred vratima Dženneta, međusobno dogovoriti ko će u ime njih tražiti dozvolu za ulazak u Džennet, pa će otići kod Adema, a.s., zatim kod Nuha, a.s., zatim Ibrahima, a.s., zatim Musaa, a.s., a zatim kod Isaa, a.s., a zatim kod Muhammeda, a.s., neka je na njega Allahov blagoslov, i na sve vjerovjesnike, i neka je na njih puno selama. Tako će činiti na mjestu suđenja na Sudnjem danu, kada će tražiti zauzimanje kod Allaha, dž.š., i za stanje u kome su bili radi konačne presude. Tu će doći do izražaja počasti Muhammedu, a.s., nad ostalim ljudima u svim situacijama, kao što stoji u Muslimovom Sahihu od Enesa, r.a. koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:  "Ja sam prvi zagovornik (šefadžija) u Džennetu." U Muslimovoj verziji izravno stoji: "Ja ću biti prvi koji ću pokucati na dženetska vrata."
       Imam Ahmed bilježi od Ebu-Hurejrea, r.a., koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:  "Prva skupina koja će ući u Džennet - njihov izgled će biti kao izgled Mjeseca u noći mijene (punog mjeseca)…...
      Poslanik nas sjetuje (savjetuje) kako ćemo činiti dove za dodjelu Dženneta. ''Kada tražite (u dovi) od Allaha Džennet, onda Ga molite za 'Firdevs', jer to je središte i najviši stepen u Džennetu. Iznad njega je Allahovo prijestolje - Arš!" (Hadis-i šerif)  Istina je da je Džennet već pripremljen ranije. Zbog čega? Ovo nije šala, igra niti ništa tome slično! To je isto kada će ti doći neki gost čiji te je dolazak veoma obradovao. Ti nedjeljama prije toga pripremaš kuću da bi ga dočekao!  Ako dolazi sa nekog puta ili je bio odsutan deset godina onda ti sa pripremama za njegov doček počinješ mjesec-dva unaprijed!
      Poslušajte Poslanikove s.a.v.s. riječi o pozivanju pred džennetskim kapijama:
"Pozivač će pozivati: bićete zdravi i nikada bolesni, bićete živi i nikada umrijeti nećete, bićete mladi i nikada ostariti nećete!"
Svako će u Džennetu imati trideset i tri godine! Zbog čega? Ovo može biti zbog toga što je čovjek u tom periodu života najproduktivniji i najviše je svjestan svega onoga sto se oko njega odvija.
      U dva Sahiha stoji od Sehla ibn Sa´da , r.a., koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:  "Džennet ima osam vrata; jedna od njih su po imenu Rejjan. Na njih neće ulaziti niko osim postača." U Muslimovom sahihu stoji od Omera ibn el-Hattaba, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:  "Niko od vas neće uzeti abdest pravilno i potpuno, a zatim posvjedočiti da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik ("Ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluh!") , a da mu se ne otvore svih osam vrata dženetskih i ući će na koja hoće od njih."
      Od Ebu Abdullaha Džabira b. Abdullaha Ensarije, radijallahu anhu, prenosi se da je neki čovjek upitao Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Šta misliš, ako budem samo klanjao propisane namaza, postio ramazan, radio ono što je dozvoljeno a klonio se onog što je zabranjeno i ne budem ništa više od toga radio, da li ću ući u Džennet? 'Da', odgovori mu Poslanik, s.a.v.s." Bilježi Muslim.
      Dakle: "Šta misliš" odnosno, obavjesti me Allahov poslaniče, "ako budem samo klanjao propisane namaza" tj., ograničio sam se na pet dnevnih namaza bez dnevnih nafila, "postio ramazan" tj., ograničio sam se na obavezni post i ne postim dobrovoljno, "radio ono što je dozvoljeno" tj., spoznao sam halal i radio sam ga i njime se zadovoljio i u njemu uživao, "klonio se onog što je zabranjeno" tj., spoznao sam haram i njega se klonio, "da li ću ući u Džennet?" Kaže Allahov poslanik: "Da", tj., ući ćeš u Džennet.
     Ovaj hadis nam govori da onaj koji obavlja vadžibe i farzove, i ostavi harame poput haram hrane i pića, zadovolji se halalom, da će taj ući u Džennet.
Dova    
      Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     Uzvišeni Bože, sačuvaj nas društva munafika, zaštiti nas od munafičkog  iskušenja našu porodicu,  djecu, rodbinu i prijatelje. Amin!

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, El-Minhetur-rebbanije fi šerhil-erbe'inin-nevevijje šejh dr. Salih b. Fevzan b. Abdullah el-Fevzan. 

Nijaz SALKIĆ 

Ni komentarjev:

Objavite komentar