21. jul. 2011

MIMBERA-SLAST POSTA I STRAH OD RAMAZANA


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون. قال الله تعالى فى كتابه الكريم: ..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ
صدق الله العظيم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.  Allah, dž.š., u  2. suri (El -Bekare / Krava) u  185. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ  U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.    
      A zatim, danas je petak, 22. juli 2011., ili  21. ša'ban, 1432. hidžretske godine. Ovo je trideset treća džuma u novoj hidžretskoj godini.
       Cijenjeni džemaate!
Nema iskrenog vjernika čije srce ne zadrhti kada se prikuči ramazan. Ma nije svejedno ni onima koji nemaju namjeru postiti i ramazanu se predati. Ipak su vjernici iskreni ibadetski ašici. Oni srčano zahvaljuju Allahu, dž.š., što su dočekali još jedan post pa srčano Uzvišenom šukur čine i mole Ga da ih fizički i duhovno ojača. Mnogo se govori, puno piše i medijski istražuje tajnovitost posta i i mističnost ibadeta u ramazanu. Prave se ciljane ankete o tome šta je to nama vjernicima ramazan, koliko muslimanima znači post i 'gladovanje'?! Vjerniku je lahko dati dževab na ta pitanja i a posigurno odgovorom neće otkloniti dileme onih u čija srca nije ušao nur vjere. Jerbo, nama je mubarek Ramazan najodabraniji mjesec, ako ćemo pravo govoriti, on je najdraži dio godine, Allah nam ga je podario i u njemu objavio Nur – Svjetlost, Uputu ljudima – Uzvišeni Kur’an. Bezbeli zato što je istina da je Kur’an svijetu cijelom opomena do Dana sudnjega. U Kur’anu se kaže: شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ  „U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravoga puta i razlikovanja dobra od zla...“ (El–Bekare, 185.) poznato je da su i ranije objave došle u mjesecu Ramazanu, samo što nije bio propisan post.
       Poštovane sestre, draga braćo!
      Ahmed ibn Hanbel prenosi hadis: „Suhufi Ibrahimovi objavljeni su prve noći mjeseca Ramazana, Tevrat je objavljen šeste noći Ramazana, Indžil trinaeste noći Ramazana, a Kur’an dvadeset i četvrte noći Ramazana.“
Oni što ne poste puno ispituju a belćim se i poneki postač zapita, zašto Ramazan nije uvijek u istom periodu i što se uvijek „pomjera“ a sa njim i Bajrami. Allah najbolje zna odgovor. U tome 'kruženju' ramazana je asli velika mudrost i Allahova milost da su post Ramazana, Bajrami, hadždž i drugi ibadeti određeni po kretanju Mjeseca, po Mjesečevoj, odnosno Hidžretskoj godini koja je nešto kraća od Sunčeve godine (deset dana). U ciklusu od 33 godine Ramazan bude u svakom godišnjem dobu tako da muslimani na svim prostorima poste i ljeti i zimi. Kako bi bilo da jedni poste stalno ljeti a jedni zimi, kada su dani kraći i kada je znatno lakše postiti. Eto, nama ramazan ponovo stiže u najtoplijim i najdužim danima u godini.
      Što se vrijednosti i hasne od posta i drugih ibadeta tiče, treba i ovo kazati. Onaj ko se u tom mjesecu približi Allahu činjenjem dobrog djela, makar bilo i neznatno, bit će nagrađen kao da je učinio farz u neko drugo vrijeme! A ko učini farz, bit će nagrađen kao da je učinio sedamdeset farzova kad nije ramazan!
     Draga braćo i sestre!
Mi pripadamo generaciji ljudi tankih i slabih živaca. Mi svoje tijelo i um stavljamo na nebrojene potrebne i nepotrebne testove. Zato nas ima nestrpljivih, zavidnih, nezahvalnih, pohlepnih, slatkorječivih, zlobnih, onih što su lahki na hvaljenju a brzi na kuđenju. Za te i slične bolesti, lijek se postiže redovnim izvršavanjem ibadeta, obreda i propisa vjere. Muhammed, s.a.v.s., je rekao: „Iskušenje (smutnja) čovjeku može biti u porodici, u imovini i u susjedu. Pokriva ih (neutrališe) njegov namaz, post i davanje zekata.“(Buharija). Pošto post nije puko gladovanje Poslanik s.a.v.s., nas upozorava: „Kada postiš, neka poste i uši tvoje, i oči tvoje, i jezik tvoj, neka posti od laži i zabranjenih stvari, i ostavi se uznemiravanja i ezijeta komšije. Neka se na tebi ogleda post i smirenost. I učini da ti dan posta ne bude kao dan kada ne postiš!“  Zato je post veliki dobtak za vjernike a dolazi nam samo jednom godišnje. Nema tog pera koje može natanko opisati ljepote ramazana, posta, sehura, iftara, mukabela, teravija, darežljivosti, sloge, mira i solidarnosti među muslimanima. Sve se to jedinom i praktično može doživjeti.
Nedavno je jedan teški bolesnik kojeg su na samrti pitali šta mu je najžalije od dunjaluka? Najžalije mi je što nikad nisam ni jedan namaz klanjao i ni jedan dan postio. Čuvajmo se tokom posta dugih i beskorisnih sijela i dugog dnevnog spavanja i ljenčarenja.
      Poštovane džematlije!
 I pored toga što nekima ramazan dolazi u vrijeme godišnjih odmora nemojmo pobrkati lončiće. Istina je da radni čovjek treba jednom godišnje odmoriti tijelo ali je istina i da 'radni' organi za varenje i probavu trebaju godišnji odmor i remont. Njihov odmor je upravo 30 dana posta u mjesecu ramazanu. 
Neka je nebrojena hvala Allahu koji nam nije kazao čas preseljenja sa ovog svijeta! Mi ne znamo kada nam je zadnji Ramazan,ali zamislimo kao da je zadnji, pa njegove dane i noći provedimo u zikru, učenju, dovama, darežljivosti i drugim dobrim poslovima. Oni koji su uvijek postili Ramazan, postiće, ako Bog da, i ovaj. Pridružiće im se dio naše omladine koji stasavaju u svojoj vjeri i kojima će ovo biti prvi Ramazan da ga poste.
Dova
      Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. اللهم قد أظلنا شهر رمضان وحضر، فسلمه لنا وسلمنا له، وارزقنا صيامه وقيامه، وارزقنا فيه الخير والاجتهاد والنشاط وأعدنا فيه من الفتن". "Allahumme kad ezallena šehru ramadan ve hadar. Ve sellimhu lena ve sellimna lehu. Verzukna sijamehu ve kijamehu, verzukna fihil - džedde vel - idžtihade vel - kuvvete ven - nešat. Ve e'idna fihi minel- fiten." –
    "O Allahu, približio nam se mjesec Ramazan i daj da ga dočekamo. Predaj ga nama, a nas predaj njemu. Pokloni nam njegov post i kijam - noćni namaz. U njemu nam podari dobro, ustrajnost, trud i aktivnost. Sačuvaj nas u njemu od fitneluka!" Amin!
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Ishak Sedić, Dolazi nam mubarek ramazan.
Nijaz SALKIĆ

Ni komentarjev:

Objavite komentar