22. jul. 2011

URADI SAM


 Nijaz SALKIĆ

Čovjek mora imati samopogon. To je sinteza duha, razuma i tijela. Može pojedinac biti okružen timom stručnjaka, psihologa, psihoterapeuta, umjetnika, stručnjaka raznih profila. Ipak  početak aktivnosti mora doći iznutra. Čovjek prvo mora ujutro ustati, podignuti i pokrenuti svoju mašinu od mesa i kostiju. Da bi uspjeh postigao čovjek mora razmišljati svakodnevno.
Sve ono što stručnjaci nazivaju pozitivnom energijom nju čovjek traži unutra, u sebi, skrivenu u srcu, mozgu i svom doživljaju kojeg zovemo iskustvo. Zbog toga čovjek svakodnevno želi više vremena za sebe. Potrebno je napraviti sastanak sa svojim egom, sa svojom mašinerijom od organa vida, sluha, ukusa, dodira, svojom motoristikom i svojim unutrašnjim organima.
Kada se čovjek uvjeri gdje je, koliko još funkcioniše onda može serbez odahnuti i krenuti u nove projekte i pobjede. Čovjek je ipak samo jedna samostalna jedinka u svemiru koja funkcioniše odvojeno i samostalno. Može mu biti od koristi okolina ali mašinu zvanu čovjek svakodnevno pokreće on sam dok je živ. Zato treba raditi na sebi, brinuti se o sebi i stalno kontrolisati svoj stroj zvani tijelo.
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar