27. jul. 2011

RAMAZAN U NAS I MI U RAMAZANU

Nijaz SALKIĆ

U nedjelju će ponovo početi jače otapanje srca mnogih muslimana i muslimanki. Počeće novo okupljanje u džamijama i mesdžidima širom vesoljne islamske zajednice i prebrojavanje novih i žal za onima koji ne dočekaše ovu teraviju. Ponovo će se ispeglati serdžade i obrisati  prašina  sa mushafa, knjiga dova, zbirki hadisa, a takvimi i vaktije će se redovnije svakog jutra i večeri iščitavati.

Nije šala, ramazan je pred vratima svim do vjere ašikli muslimanima i muslimankama. Istina je da svugdje neće biti isti ramazan, bar što se ambijenta i duhovne gotive tiče. Avgust je mjesec masovnih godišnjih odmora pa će mnogi 'naši' iskoristiti priliku da poste negdje 'dole' kod svojih i na svom rodnom topraku i u svojoj domaji.
Ipak ramazan je jedan kao što je jedna istina i kao što je jedno rođenje, kao što je jedan život, i kao što je jedna smrt, i kao što je jedno proživljenje i  kao što je jedan Bog Dragi. Ramazan je za vjernika najveći duhovni doživljaj i istinski duševni i srčani ugođaj.
Po broju doživljenih i pravilno iskorištenih ramazana brojali su se usponi i ljudski padovi. U ramazanu su se dešavali važni datumi i prelomni trenuci za vesoljne muslimane. U ramazanu su počinjale Allahove objave a jedna od njih je i Kur'ani kerim. Ramazan je pred nama, dragi ašici duhovne ljepote i srčane čistoće.
Neka nam duša zamiriše vjerom, neka nam domovi zasijaju čistoćom, neka nam avlije zamirišu svijeća mirisom. Neka nam divanhane, jemekhane i džamije halvom miruhaju  uoči ramazana, u nedjelju naveče poslije prve otklanjane teravije.
Hej mubarek ramazan!
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar