28. jul. 2011

MIMBERA-RAMAZAN I PRVA TERAVIJA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون.
 قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَذِكْرَىٰ لِمَن كَانَ لَهُ قَلْبٌ أَوْ أَلْقَى السَّمْعَ وَهُوَ شَهِيدٌ
صدق الله العظيم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može izvesti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.  Allah, dž.š., u  50. suri Qaf  u  37. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَذِكْرَىٰ لِمَن كَانَ لَهُ قَلْبٌ أَوْ أَلْقَى السَّمْعَ وَهُوَ شَهِيدٌ
 U tome je, zaista, pouka za onoga ko razum ima ili ko sluša, a priseban je.
A zatim, danas je petak, 29. juli 2011., ili  28. ša'ban, 1432. hidžretske godine. Ovo je trideset četvrta džuma u novoj hidžretskoj godini.
       Cijenjeni džemaate!
Još jedno svjetlo ramazansko zasjaće na nebu vjernika širom vasione. Poklopiće se ovaj ramazan sa početkom mjeseca avgusta. Tako će dani teći cijelih 29 dana koliko će trajati ovogodišnji ramazan. Znajmo da je Allah izdvojio post mjeseca ramazana maksuzile za naš ummet, zato što je to mjesec u kojem je objavljen Kur'an, najveličanstvenija knjiga, koja je pečat svih nebeskih Kitaba. Mudri i Milostivi kazuje: الم Elif-lam-mim. ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ Ova knjiga, u koju nema sumnje, هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ  Uputa je onima koji se boje." (El-Bekare, 1-2.)
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ "U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je uputa ljudima, jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanje dobra od zla." (El-Bekare, 185.)
   Poštovani džemaate!
Jasno je da je čovjek zaboravan. Uzvišeni nas svakodnevno kroz namaz podstiče da ne zaboravljamo svoju insansku dimenziju kratkotrajnosti bivanja na dunjaluku. Ramazanom pak nam Uzvišeni želi dati mogućnost da popravimo tanki saldo na svojim računima dobrih djela. Stalno i ciklično ponavljanje, pa naš zaborav pa opet ponavljanje je u biću čovjeka. Mudri Allah čovjeka godišnje opominje preko ramazana, dnevno putem namaza, hefteno putem džume namaza. Gospodar naš od nas traži da se misija podsjećanja stalno održava i da je i sam čovjek stalno primjenjuje kroz upućivanje na dobro i u svojoj kući:  وَذَكِّرْ فَإِنَّ الذِّكْرَىٰ تَنفَعُ الْمُؤْمِنِين "I nastavi podsjećati, podsjećanje će, doista, vjernicima koristiti." (Ez-Zarijat: 55). Eto svake godine ramazanom se podsjetimo na prolaznost i svoj zaborav na redovno prakticiranje namaza, na činjenje dobrih djela, na post, na nafile, na dijeljenje potrebnima i na slast iftara. Danas se na ovoj džumi namazu podsjećamo da je institucija i naredba posta propisana druge godine po hidžri kada je sljedbenicima posljednjeg Allahovog poslanika propisan post. Post ramazana je najveći izraz pobožnosti kroz potpuno odricanje od jela, pića, polnih užitaka, te čuvanja i drugih tjelesnih organa od uobičajenih užitaka. To je uostalom izraz pobožnosti koji je bio propisan i prijašnjim poslanicima i njihovim narodima.
 Rekao je Uzvišeni:  
 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
"O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni." (El-Bekare: 183)
Poslanik, s.a.v.s., je pohvalio post Davuda, as., koji je postio svaki drugi dan.
Mjesec ramazan je Uzvišeni odlikovao nad drugim mjesecima u mnogim posebnostima:
 -U njemu meleki traže oprosta za vjernike sve dok se ne omrse.
 - U mjesecu Ramazanu šejtani bivaju okovani.
 - U njemu se otvaraju sva vrata Dženneta i zatvaraju sva vrata Džehennema.
 - U njemu je noć " Kadra" ( Lejletu-l- Kadr) koja je bolja od hiljadu mjeseci.
 - Allah dž.š. u svakoj noći Ramazana oslobodi određen broj svojih robova od vatre. - Svakog dana Ramazana Allah dž.š. ukrašava Džennet i govori: "Moji će robovi naići na nedaće i iskušenja pa će se zbog tebe (zbog Dženneta) strpiti".
 Što se tiče posta ili "savma" kod muslimana on podrazumijeva uzdržavanje od svega što ga kvari (jelo, piće, pušenje, spolno općenje i sl.) u vremenu od pojave zore do izlaska sunca. To je stroga obaveza svakog punoljetno i zdravog muslimana i muslimanke. Post mjeseca ramazana je ustanovljen Kur`anom, sunnetom i konsenzusom uleme (ar. Idžm`a)
       Draga moja braćo!
     Mjesec ramazan je u svojim prvim danima rahmet (milost), u svojim srednjim danima afv i magfiret (oprost) a u svojim zadnjim danima oslobođenje od vatre Džehennema. Milostivi Allah će u ovom mjesecu oprostiti, i spasiti od džehennemske vatre, one poslovođe, šefove, komandire, direktore koji podčinjenim radnicima, činovnicima, vojnicima i studentima olakšavaju dužnosti posta i ramazana. Često radite u ovom mjesecu četiri stvari Uzvišeni puno voli dvije od njih. One su izgovaranje Kelime-i šehadet i činjenje tevbe-istigfara. Druge dvije stalno radite. One su, traženje Allahovog subhanehu ve teala Dženneta i traženje zaštite od Njegovo Džehennema. Ko u ovom mjesecu postača napoji vodom, na kijametskom danu neće biti žedan.”
U zbirki hadisa Sahihu-l- Buhari se nalazi hadis a glasi, “Ako neko zna da je u mjesecu ramazanu farz i dužnost postiti, i ako, za svoj post, očekuje od Allaha s.v.t.a. sevab (nagradu), njegovi prošli grijesi će biti oprošteni.” Dakle, mi moramo vjerovati da je post Allahova dž.š. naredba (emr) i moramo za njega očekivati nagradu (sevab). Ali, uslov je (šart), da se ne žalimo da su dani dugi i da je teško postiti. Mi bi trebali smatrati - težak post, među ljudima koji ne poste, najvećom srećom i bogatstvom.
     Poštovana sestre, dragi braćo, vi koji učite i iščitavate Kur'an, prava hasna-korist korist od Kur'ana je usmjeravanje naših srca prilikom njegovog učenja i našeg sluha prilikom slušanja. Učeći Kur'an a.š. budimo duševno prisutni pred Onim kome se obraćamo, jer je to doista Allahov govor namijenjen meni, tebi i svima nama preko jezika Allahovog Poslanika, s. a. v. s.
Kaže Uzvišeni Allah: إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَذِكْرَىٰ لِمَن كَانَ لَهُ قَلْبٌ أَوْ أَلْقَى السَّمْعَ وَهُوَ شَهِيدٌ "U tome je, zaista, pouka za onoga ko razum ima, i ko sluša, a priseban je." (Kaf, 37.) Rekao je Osman ibni Affan, radijellahu 'anhu: "Da su vam srca doista čista ne bi se mogla zasititi od učenja Kur'ana." Kaže Hasan el-Basri, rahimehullah, savjetujući: "O sine Ademov, tako mi Allaha, ako budeš učio Kur'an i vjerovao u njega; tvoja tuga na dunjaluku će se produžiti, tvoj strah povećati, a tvoj plač učestati." A što se tiče licemjera i lijenih njihovo stanje je kao što je opisao Evs ibn Abdullah: "Prenošenje teških stijena im je lakše i draže od učenja Kur'ana." Budimo ustrajni brate i sestro u islamu, u iskorištavanju svog vremena, tog najskupljeg blaga. Probajmo rasporediti i planirati svoje vrijeme da bar dva ili tri džuz'a proučimo nakon svakog namaza postigli bi veliko dobro. Ako bi to uspjeli uraditi u mesdžidu imali bi i udio u hadisu Allahovog Poslanika, s. a. v. s.: "Mesdžid je kuća svakog bogobojaznog, i Allah se obavezao da će onog čija kuća bude mesdžid obasuti svojom milošću i okakšat mu prelazak sirat-ćuprije ka Njegovom zadovoljstvu u Džennetu." (Hadis je zabilježio Et-Taberani i vjerodostojnim ga je ocjenio šejh el-Albani u 'Et-Tergibu vet-terhibu')
U njemu Allah umnogostručuje nagradu za učinjena dobra djela i podiže deredže. U hadisu kojeg bilježi Ibn Huzejme u svome Sahihu ističući vrijednosti ramazana Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Ko u njemu učini neki vid dobra kao da je učinio farz mimo ramazana, a ko u njemu učini neki farz kao da je učinio sedamdeset farzova mimo ramazana...“
     U ramazanu se klanja teravih-namaz za koji Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Ko klanja uz ramazan (teravih-namaz), vjerujući i nadajući se nagradi, biće mu oprošteni (mali) grijesi koje je počinio.“ (Muttefekun alejhi)

Dova
      Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. اللهم قد أظلنا شهر رمضان وحضر، فسلمه لنا وسلمنا له، وارزقنا صيامه وقيامه، وارزقنا فيه الخير والاجتهاد والنشاط وأعدنا فيه من الفتن  "Allahumme kad ezallena šehru ramadan ve hadar. Ve sellimhu lena ve sellimna lehu. Verzukna sijamehu ve kijamehu, verzukna fihil - džedde vel - idžtihade vel - kuvvete ven - nešat. Ve e'idna fihi minel- fiten." –
    "O Allahu, približio nam se mjesec Ramazan i daj da ga dočekamo. Predaj ga nama, a nas predaj njemu. Pokloni nam njegov post i kijam - noćni namaz. U njemu nam podari dobro, ustrajnost, trud i aktivnost. Sačuvaj nas u njemu od fitneluka!" Amin!
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Ishak Sedić, Dolazi nam mubarek ramazan. 
Nijaz SALKIĆ

Ni komentarjev:

Objavite komentar