29. jul. 2011

PRVA TERAVIJA



Nijaz SALKIĆ

Evo još jednog lijepog vremena. Još dva dana je do prve mukabele (učenje, čitanje prvih 20 stranica Kur'ana) koja se najčešće uči u ikindijskom vremenu.  U nedjelju, u dobri čas ćemo klanjati prvu teraviju, namaz od 20 rekata koji se klanja između jacijskog sunsuneta i vitr namaza.

Ima muslimana što se boje ovogodišnjeg ramazana. Govore da su dani previše dugi i vrući, pa se neće moći izmoći i da će ponestati kuvveta. Drugima je kasna teravija pa traže da se ne klanja 20 već samo 8 rekata. Pošto je ovo vrijeme demokratizacije i protesta svih vrsta koji dolaze iz svih fela života i ovdje se očekuje popuštanje i olakšica.
Treba naglasiti da mi nismo jedina generacija koja je dočekala da se mjesec posta nađe u toplim i dugim danima. Ako pogledamo stare slike i poslušamo kazivanja naših djedova i nena, saznaćemo da su prijašnji ramazani bili jednako topli ili čak još vrući. I ne samo da se postilo po 16 sati u vrelom danu već se još kosilo, kopalo, kupilo, želo, a pri svemu tome se nije znalo za teraviju od 8 rekata.
Helem, ramazan će stići bilo to nama drago ili ne. Pripremimo se onoliko koliko  očekujemo od teravije, posta, mukabele, iftara, sehura, zikra, itikafa, lejletu-l-kadra i zadnjeg dana ramazana, uoči Bajrama. Onoliko koliko se budemo potrudili toliko ćemo imati od predstojeće žetve dobrih djela. Vjerovatno niko od vas dragi moji nema potvrde da će dočekati novu priliku slijedećeg ramazana iduće godine.
Zato s veseljem očistimo sobe svoga stana i kuće, uglancajmo sinije, čaršafe, sahane i ibrike ramazanske, namirišimo svoje haljine da u njima krenemo na prve namaze ramazanske. Ispecimo slasnu halvu da zamirišu naše kuće, avlije i stanovi pa je podijelimo komšiluku i džematlijama poslije prve otklanjane teravije.
Upamet!
Hej mubarek ramazan!

Ni komentarjev:

Objavite komentar