30. jul. 2011

PRVA MUKABELA

 Nijaz SALKIĆ


Mukabela je učenje (čitanje) po 10 lista ili 20 stranica svakog dana u džamiji ili na mjestu gdje se klanja teravija. Mukabela se može učiti u tri vremenska perioda i to iza sabaha, iza podne ili iza ikindije namaza. Najviše je rasprostranjeno učenje mukabele iza ikindije namaza. Mukabelu uče imami, hafizi i oni koji znaju i umiju pravilno i tačno učiti i izgovarati Allahovu knjigu. Prva mukabela se počinje učiti dan prije ramazana a završava se Hatma dovom uoči Bajrama ili Hatma dovom u džamiji prije klanjanja Bajram namaza. Velika čast je znati pravilno učiti Kur’an a.š,, a velika nagrada čeka one koji dolaze da slušaju i prate učenje mukabele u džamijama, mada je malo onih koji hoće doći da slušaju učenje Kur’ana a.š.

Zašto je malo slušalaca učenja Kur’ana na mukabelama?

Da bi mogli odgovoriti na ovo pitanje prvo se moramo nadviriti u svoju dušu i srce, zatim se okrenuti oko sebe i osmotriti svoju najbližu rodbinu, prijatelje i poznanike i skontati na kojem su oni ‘brijegu’. Ako su nam u životu prioriteti gomilanje imetka, puna sofra raznovrsne hrane, ormari koji se prolamaju od viška odjeće i ormarići prepuni obuće a mi i pored toga govorimo da nam je teško uzeti abdest, klanjati 5 namaza, te da je jacija u kasne sate a sabah u ranim jutarnjim časovima, belćim nešto sa nama u redu nije.

Vjerujem da ste se ovog pretoplog ljeta uzimajući abdest osvježili i rashladili. Znano je da abdest ima za cilj da čovjeka očisti pred namaz i vjernika pripremi za učenje Kur’ana. Ako abdest i gusul čisti i osvježava, onda tevba-pokajanje (o)čisti dušu. Važno je prije posta pokajati se i donijeti nijet da ćemo iskreno ibadet činiti i u tome ustrajni biti. Prisjetimo se riječi رمضاء kojom se u arapskom jeziku označava osušeno, zagrijano, ispucalo tlo od žege, ta riječ je sličnog korijena kao riječ رمضان (ramadan), to znači da što je tlo suhlje i više ispucalo od žege to će tlo više upiti kiše za koju se u Kur’anu koristi termin rahmet-milost.

Eto, što je postač više tjelesno isrpljen postom, to je više od sebe otarasio negativne energije  i sputao svoje strasti. To opet znači da će samim tim jače doživjeti ramazanski rahmet-milost iskazanu u Kur’anu. Zabilježeno je da je Poslanik s.a.v.s. prije primitka prve Objave postio i boravio na brdu Hira iznad Mekke. Zato se i Kur’an tako upio u Poslanikovo srce koje je bilo očišćeno i suho od posta.

Bujrum po mogućnosti sutra u nedjelju svi u džamije. Bezbeli neki će početi mukabelu iza sabaha, drugi poslije podne, a ostali iza ikindije namaza, ovisno kako je ko odlučio i kako je gdje oraganizirano učenje Mukabele ovog ramazana.

Upamet!

Hej mubarek ramazan!

Ni komentarjev:

Objavite komentar