31. jul. 2011

SUTRA JE RAMAZAN



Nijaz SALKIĆ

SJETIMO SE


Svaki ramazan je drag. To je mjesec presabiranja, razmišljanja, poređenja, popravljanja, odbacivaanja lošeg,  pridobivanja dobrog, učenja novog, ponavljanja naučenog i prisjećanja prošlog. Normalno je da svaki čovjek želi prvo sebi dobro i najbolje a onda svojima najdražima i ostalom svijetu. Zato se svaki insan od malih nogu priprema da u životu ostvari i ima visok standard i najkvalitetnije stvari ako je to moguće.
U ramazan vjernik ulazi koliko toliko pripremljen. Namirnice su nabavljene, voće i povrće odabrano i uskladišteno, vaktija je postavljena na zidu u dnevnoj sobi a serdžada oprana i ispeglana čeka da se ponese na prvu teraviju. Domaćice su očistile sobe, oprale kućne skaline i zamele avliju sve do vrata na sokak. Muškarci su pronašli crvene fesove ili bijele ćulahe  da ih večeras stave na glavu na prvoj teraviji.
Uglavnom sve što radimo to činimo za sebe. Uvijek se misli na živog čovjeka u našoj kući, mahali, džamiji, naselju i zajednici. Danas i večeras se prisjetimo onih koji dugo nisu za našom sofrom i onih čije cipele poodavno nisu pred vratima naših kuća i onih dragih kojih više nema. To su naši roditelji, braća i sestre, djedovi, nene-majke, pradjedovi, amidže, dajdže, strine i ujne. Sjetimo se danas i a dahabetile večeras poslije teravije kada se budemo vraćali svojim kućama.
Sjetimo se ubijene braće i sestara izmasakriranih u zadnjem nacionalfašističkom orgijanju koji se desio prilikom okupacije Bosne i Hercegovine 1992-1995. Tada je preko 250.000 muslimana stradalo, mučeno i pobijeno na najbrutalniji način na današnjem prostoru privremeno okupirane Bosne i Hercegovine.  Naša braća i sestre su nevini stradali samo zato što su imali drugačije ime i vjeru različitu od fašista. Dobri Bošnjani-muslimani su živjeli i ubijeni u: Bijeljini, Janji, Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici; Milićima, Vlasenici, Rudom, Čajniču, Višegradu, Trebinju, Stocu, Nevesinju, Čapljini, Počitelju, Duvnu, Zapadnom Mostaru, Banjaluci, Prijedoru, Kozarcu, Bosanskom Novom, Bosanskoj Kostajnici, Bosanskoj Gradiški, Bosanskom Kobašu, Prnjavoru, Derventi, Bosanskom Brodu, Bosanskom Šamcu, Doboju, Brčkom, Palama i Sokocu. Svih njih i njihovih dobrih duša se večeras sjetimo Fatihom.
Uputimo dovu Uzvišenom da pomogne našu braću na svim okupiranim dijelovima  Bosne i Hercegovine koji tamo još uvijek žive u velikoj torturi i neslobodi. To su ljudi heroji što uspijevaju preživjeti ostati i opstati na svojim topracima.
Upamet!
Hej mubarek ramazan!

Ni komentarjev:

Objavite komentar