21. avg. 2011

MRZITI NEŠTO ILI NEKOGA



 Nijaz SALKIĆ

Mržnja je svojstvo (pro)uzrokovano životnim problemima ili tjeskobom  u neuklapanju čovjeka u užu ili širu zajednicu. Može to biti i sistemsko i smišljeno izoliranje neke grupacije ljudi na rub životnih dešavanja od strane države ili društvenog uređenja. Reakcija odbačenih, izolovanih i segregiranih pojinaca ili grupa je mržnja kao odgovor.
Mržnja bez opravdanog razloga je po islamskom učenju haram. Međutim ako i postoji opravdan razlog za mržnju bolje je oprostiti ako se može, nego mrziti. Iz mržnje i u času mržnje nastajale su mnoge morije  i negativne posljedice.
U afektu čovjek je zlurad, odaje povjerenu tajnu, stvara čudne paktove sa osobama sa kojima u 'normalnim' uslovima uopće ne bi komunicirao. Čovjek koji mrzi sklon je odati povjerenu tajnu, krivo svjedočiti i (po)radovati se tuđoj bolesti, tuđoj propasti, pa čak i smrti.
Muhammed s.a.v.s., kaže:
,, Nije dozvoljeno muslimanu da mrzi svoga brata više od tri dana. Kada prođu tri dana, neka mu selam nazove, pa ako mu primi selam, obojica će biti nagrađeni, a ako ne primi selam, grijeh ostaje na onom drugom''.
,, Ko nosi mržnju više od tri dana, zaslužuje da uđe Džehennem''.
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar