23. avg. 2011

JOŠ MALO PA NESTALO



 Nijaz SALKIĆ

Evo pri kraju je 23. dan ramazana. Od večeras nam je ostalo još pet iftara. Svako ko je postio ovog ramazana uživao je u hrani u vrijeme iftara. Hrana je blago, ona je nimet dahabetile kada čovjek poslije dugog dana posta okusi vodu i hranu. Sigurno ste bili pozivani na iftare kod svojih rođaka i prijatelja. Domaćice su se trudile da premaše sebe i pripreme najbolje što od hrane imaju i što umiju i znaju. Kada se počne jesti i uživati u vrhunskoj kuhinji insan skonta da je hrane previše na sofri i da će je ostati kod domaćina da je jede nekoliko dana.
Zbog toga vam predlažem da za jedan od preostalih iftara iskoristite nešto iz naše bogate bosanske kuhinje. To je lahka hrana bez mesa i puno kalorija.

Tahrana čorba


Ako ćete da budete originalni, tahranu (trahanu) možete sami pripremiti na ovaj način.
Trebaće vam:
4 jajeta
paradajz sok
bijelo pšenicno brašno
Ako hoćete brže doći do jela onda kupite u Bosni gotovu smjesu tahrane, onda počnite se igrati velikog kuhara na način da:
Od jaja, paradajz soka i brašna zamjesite tvrdo tijesto. Neka stoji 4 dana. Potom tijesto protjerajte kroz đevđir i dobićete mrvice (tarhanu). Sušite u platnenoj kesi.
Potrebno (za čorbu): 1 kašika masla, 1 srednja kašika brašna, 1-2 paradajza, 1,5 litar mesne supe, 8 dkg tarhane, biber, crvena paprika.

Šljivopita-pečene šljive


1 kg zrelih, zdravih šljiva,
čaša i po šećera,
3 maštrafe (čaš) brašna,
Maštrafa (čaša) slatkog kajmaka,
dvije čorbene kašike masla (putera).

Šljive operemo, odstranimo košpice, pa ih pošećerimo. Brašno uspemo u jedan u čanak, oveći sud i šljive dobro uvaljamo u brašno i redamo ih, raspučene na unutrašnju stranu u zamašćenu tevsiju. Maslo rastopimo pa šljivopitu pomastimo. Hladnu šljivopitu režemo na kocke, koje pokitimo slatkim kajmakom. Naravno, najbolje je šljivopitu jesti direktno iz tevsije jagmeći se sa ostalim sofradžijama do zadnjeg zalogaja.

Zahlada- desert



Za desert bih preporučio da vruću ili ohlađenu prohu skuhanu od najslađeg kukuruza 'Korajca' zadrobite u veliku ćasu kiselog mlijeka proizvedenog od najzdravijih bosanskih krava sa zelene bosanske planine Majevice. Preporučujem kompot i hošaf iz vražićkih bašči šljiva, jabuka i krušaka.


Afijetolsun, afijetola, prijatno, guten appetit, dobar tek!


Ni komentarjev:

Objavite komentar