24. avg. 2011

ŽENA U DŽEMATU



 Nijaz SALKIĆ

Mnogo se diskutuje o pravima. Razglaba se o  muškim pravima, dječijim pravima, pa pravima životinja i eko temama za očuvanje biljaka i prirode. Žensko pitanje je danas jako prisutno u medijima, na tribinama učenjaka i stručnjaka. Nema ko nije načeo takvu temu na  na chatu i forumima. Znano je da je Islam ženu u svom učenju (po)stavio u prvu sofru. Ona je uzorna majka, učiteljica djece, njegovateljica ljudskog srca, čestita supruga i iskrena životna drugarica.
Zato oni koji bar malo poznaju Šerijat odbacuju ciljane, i horski dirigovane napade islamomrzaca po pitanju žene u islamu. Žena je u islamu  jednakopravan životni  patrner muškarcu. Iza svakog uspješnog muškarca stoji jedna žena. Zato i ovaj ramazan musliman i muslimanka moraju, zbilja moraju provoditi u izučavanju i upoznavanju svoje vjere i Šerijata.
Za većinu islamskih propisa podjednako su zaduženi muškarac i žena. Tako i žene mogu ići u džemat i muškarci ih u tome ne mogu sprječavati.
Muhammed s.a.v.s., kaže: ,,Ne sprječavajte Allahove robinje da idu u džamiju''.
Žene u džematu klanjaju iza muškaraca, za što postoje opravdani razlozi, koje ne treba ove rede isticati. One ne mogu ići u džemat i džamiju i klanjati jedino u vrijeme hajza i nifasa. Braćo i sestre popunimo prazna mjesta u svom džematu i mesdžidu!
Upamet!
Hej mubarek ramazan!

Ni komentarjev:

Objavite komentar