25. avg. 2011

MIMBERA-TRENUCI PREISPITIVANJA


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون. قال الله تعالى فى كتابه الكريم: ..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ
صدق الله العظيم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.  Allah, dž.š., u  97. suri (El -Kadr / Odluka) u  1.-3. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إنا أنزلناه في ليلة القدر وما أدراك ما ليلة القدر ليلة القدر خير من ألف شهر.
Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr, a šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci...
       A zatim, danas je petak, 26. avgust 2011., ili  26. ramadan, 1432. hidžretske godine. Ovo je trideset sedma džuma u novoj hidžretskoj godini.
       Cijenjeni džemaate!
Teško je izustiti riječi zadnji, zadnja, posljednje, jer znamo da će i nama doći zadnji čas, zadnji dan, zadnji susret, zadnji hrane zalogaj, zadnji života uzdihljaj. Znajući da  sve što dođe mora i otići, sa tugom konstatujem da je ovo zadnja džuma u ovogodišnjem mubarek ramazanu. Teško je bilo u julu razmišljati o dolasku velikog mubareća u vrijeme velikih žega. Eto dođosmo do kraja blagoslovljenog mjeseca stojeći i ponoseći se i zahvaljujući Uzvišenom na ni'metu sabura. Ponosni smo vjernici što kao postači, klanjači, ibadetlije, daije, džometi i na putu dobra pomagači, uzmogosmo ukrotiti svoju tamniju stranu bića a opet s druge strane žalosni što nam odoše vakti sahati smiraja, uzdaha, duševnih doživljaja i nefsa uzdižući sahati.
      Sestro i brate u islamu!
     Iza nas ostade 25 dana borbe sa samim sobom, ostade i nezavršena bitka sa iblisom, neprijateljem svekolikog ljudstva. U toj skoro mjesec dana dugoj borbi svako je koristio oružje za koje je mislio da će se njime najbolje odbraniti i mir svome nefsu povratiti. Jedni su abdestom, redovnim namazom i postom suzili šejtanu djelovanje i barikadu mu postavili na put. Namaz i teraviju klanjali u džematskoj džamiji a bezbeli i koju noćnu nafilu otklanjali u gluho doba noći, da im se nađe u ahiretskim bisagama kad bude najviše trebalo. Drugi su pored redovnih džematskih namaza, teravija i posta omekšali srca i odžometili ruke. Pomagali su svoju siromašnu rodbinu, komšije i prijatelje a u dijeljenju nisu zaboravljali ni svoju islamsku zajednicu. Treći su klanjajući sve namaze u džamiji, posteći po istilahu, dijeleći i desno i lijevo, sebe ne zaboraviše i sebi udijeliše najviše. Znaju pravi mu'mini da onaj ko hoće u džepu, štali, u garaži, na njivi i na banci da ima, taj redovno dijeli i zekat na vrijem prištima. Nađoše iskreni mu'mini precizni izračun i nisab na svoj imetak. Na svakih 3090 evra dadoše 77 evra i 25 centi. Nije šala, vjernik se neće da kocka sa svojim imetkom jer mu'min dobro zna da ako se imetak uprlja i zarazi nedavanjem zekata ne gine propast imetka i njegovog gazde. Podijeliše vjernici i sadekatul fitr svako prema svome standardu. Jerbo nije svačiji ručak i večera isti pa ne bi trebao ni podijeljeni sadekatul fitr da bude jednak.
     Džemaate vjernički!
     Od ramazana nam ostadoše još samo četiri dana i pet noći. Večeras ovog petka većina ummeta Muhammedovog iščekuje najodabraniju noć u islamu, noć znanu pod imenom Lejletu-l-kadr. Noć Kadra bezbeli nije jedna od onih noći koje smo čekali u traženju svog identiteta, u traženju po svaku cijenu društva, svake nove godine sjedeći za nekim stolom i nekim društvom. Čekajući najluđu zadnju decembarsku noć smo tratili, harcali mnogo noći mladosti svoje. Lejletu-l-kadr odgovorno tvrdim nije novogodišnja noć. To nipošto nije ni zadnja momačka noć u kojoj se opija i pjeva do besvijesti zato što se kao više biti lud i mlad. To nije ni zadnja djevojačka noć u kojoj se goliši, pijanči i luduje. Nije to ni noć u kojoj se uz alkohol proslavlja rođenje sina, uspješno polaganje vozačkog ispita, proslava mature, primanja fakultetske diplome ili proslavljanja 50 godina života.
      Lejletul Kadr nije ništa od nabrojanog. Ovo je noć ibadeta, noć zikra, noć susreta sa samim sobom uz neminovno razmišljanje, studiranje svoje prošlosti i uviđanja svoje malehnosti, krnjavosti i prolaznosti, svjesnosti i velikog nadanjab da će nam dova biti kabul i oprošteni grijesi. To je noć molitvi, noć želja, noć iskrenog pokajanja, noć iskrenog plača i suza. Normalno da će večeras svi koji su neke stvari u životu skontali pohrliti u svoju džematsku džamiju (da su bogdom svi i na početku ramazana). Nekolicini muslimana će Lejletul kadr biti obična i sasvim 'normalna' noć, jer su bili u džamiji i džematu svake godine i svake večeri ovog ramazana. Drugima će to biti godišnji običaj da se popravi što se još da u životu popraviti. Oni će malo promijeniti svoj dnevni red događanja u kući i u ovoj noći. Ostaloj, ogromnoj većini muslimana će ova noć proći kao svaka druga uz televizor i obavezno pranje nogu pred spavanje.
   Mu'mini i mu'minke!
   Šta tražiti noćas u najvećoj i najblagoslovljenijoj noći u svojim dovama i molbama? Bezbeli da će dove  i želje biti različite.  Učenici će vjerovatno moliti Uzvišenog da im ova školska godina bude berićetli i uspješna. Nezaposleni za posao, zaposleni da bez njega ne ostanu, bolesni za zdravlje, razdvojeni za susret, neoženjeni i neudate za hairli druga, a zaduženi za povratag duga. Oni koji imaju sina u vojsci ili brata moliće Boga Dragoga da prestanu sukobi i da ne bude rata.
   Poštovani džemaate!
   Širom vasionske islamske zajednice u petak naveče pa do sabahskog jutra džamije će biti širom otvorene po vascijelu noć. U džematima će trajati cjelonoćni program uz učenje Kur'ana, zikrenja, klanjanja nafila i kazivanjem predavanja dočekati sehur i uz zajedničku sofru zapostiti novi dan. Mnogi se pitaju kako provesti ovu noć najkorisnije i šta u njoj učiti? Moj prijedlog je da se svako 'naoruža' knjigama o klanjanju namaza, sa  priručnikom za nafile namaze i ponekom zbirkom dova. To sve zato što je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Silazi naš Gospodar na nebesa dunjaluka u zadnjoj trećini noći i govori: "Ko Mi dovi, pa da mu se odazovem, ko nešto traži od mene pa da mu dadnem, i ko traži oprost od Mene, pa da mu oprostim." (Buhari i Muslim) Najvažnije u svemu pa i u ovoj noći je iskren nijet i dobra volja da se dođe u džamiju. Imami su puni elana i voljni  da svojim bogatim znanjem predvode namaz i dadnu upute kako da se iz ove noći najviše pribavi ahiretske koristi. Oni koji ipak ne budu moli u džamiju a ne znaju kako da iskoriste ovu noć u kući. Evo linka o lejletu-l-kadru.
    Dova
     Molimo Te Uzvišeni i Najmilostiviji Allahu daj nam iskrenost u ibadetu, omogući nam da iz ovog mjeseca izađemo čisti od grijeha kao na dan kada nas je majka rodila, primi naše ibadete, usliši naše dove i popravi stanje muslimana. Pomozi o Milostivi nama slovenskim muslimanima da otkupimo zemlju za džamiju u Ljubljani. Amin.
      Molimo Te Premilosti Allahu, oslobodi nas od vatre. Uputi našu djecu na pravi put, pomozi muslimane širom svijeta da izađu iz ropstva, potlačenosti, neznanja, zaostalosti i bijede.
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari

Nijaz SALKIĆ

Ni komentarjev:

Objavite komentar