27. avg. 2011

POSLJEDNJA RAMAZANSKA TERAVIJA


 Nijaz SALKIĆ



Ko je bio lijen, njemu je itako svejedno šta se događa izvan njegove sobe. On je bilhaber na sve ono vani izvan kućnog ili stanovanjskog praga. Lijeni najvole miris jastuka, ustajali vonj neprozračene i zamračene sobe a posebno, posebno su alergični na dnevnu svjetlost. Drugi što ponekad ovog ramazana navratiše u džemat da vide ko to ove godine u kojem safu sjedi, najviše se raduju zadnjoj teraviji. Oni će kao odhuknuti i uskliknuti, eto izdržalo se je ipak! Treći će pustiti iskrenu suzu i dubok uzdah što je ramazan na izmaku i što će se ovogodišnja teravija sutra preseliti u vjernička sjećanja i u teftere melekske.
Eheto dragi moji posjetioci i iskreni ašici vjere, sutra nam je posljednja ovogodišnja teravija. Neće biti više nakašljavanja pred džamijom, šaptanja u hodniku i  abdesthani prilikom podešavanja odjeće za namaz i dogovaranja ko će s kime i u čijem autu na teraviju. Poželjećemo mnogi mukabele, kasne teravije, ranojutarnje sehure, zajedničke i pojedinačne iftare, druženja do zore i slatki ramazanski umor.
Molim Uzvišenog da nam ukabuli naše ovoramazankse ibadete. Svemogući Allahu podari nam još koji ramazan da u njemu uživamo u duhovnoj i svakojakoj drugoj gotivi. Amin
Upamet!
Hej mubarek ramazan!

Ni komentarjev:

Objavite komentar