16. sep. 2011

NEMOJ DA TI BUDE ŽAO!


Nijaz SALKIĆ

Završi ono što si započeo, nemoj da ti bude žao kad budeš greške mladosti ispraviti htio a vremena ne budeš imao. Odgajaj na vrijeme djecu, upiši ih na vjeronauku  u mekteb, razgovaraj s njima o svemu kao sa prijateljima, nemoj da ti bude žao ako okasniš u tome pa se djeca od tebe otuđe a ti budeš žudio s njima besjediti a oni ti kao tuđinu leđa okrenu.  Šalji ih u školu, nemoj se bojati da se zadužiš kreditom jer je ulaganje u dječije obrazovanje nimet, nemoj da ti bude žao kada visoko obrazovano dijete tvog prijatelja bude tvoje sa visine gledao.

Voli džemat, gledaj priajteljskim očima svoga imama, cijeni svoje džematlije i islamsku zajednicu, nemoj da ti bude žao kada sva tvoja rodbina bude namaz klanjala a ti ni znanja ni volje ne budeš imao da ih slijediš i dio džemata budeš. Nemoj bježati od ljudi, ne izbjegavaj pomoći onoga ko od tebe pomoći išće, nemoj da ti bude žao kada i ti na niske grane padneš pa ti okolina leđa okrene.
Čuvaj svoje roditelje, razgovaraj sa njima razgovorom najboljih prijatelja, nemoj da ti bude žao kada umru pa ti tek tada uvidiš i shvatiš koga si ustvari imao.
Cijeni svoju suprugu i poštuj svoga muža, nemoj da ti bude žao kada sutra sam(a) ostaneš pa da tek tada uvidiš i shvatiš da si u kući pravog prijatelja(ljicu imao(la).
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar