26. sep. 2011

PREČE OD PREČEGA U DANAŠNJEM UMMETU



 Nijaz SALKIĆ

Već od 12-tog vijeka se umni ljudi pitaju kako da se ummet probudi i trgne iz letargije i krene krupni(ji)m koracima naprijed. Od tada pa do današnjih dana javljali su se učenjaci, reformatori i grupacije nastojeći iznaći korisno riješenje i ključ napretka svekolikom ummetu.
Kroz prohujale vijekove bilo je radiša i entuzijasta na političkom planu, drugi radiše na izbavljanju islamskih naroda ispod jarma okupatora i zavojevača, treći sagorijevahu na da'vi i pozivanju naroda lijepom riječju i mudrošću na Allahov put. 'Brzo' je prošlo 7 vijekova povijesti. Muslimani su danas tu gdje jesu. Danas moderni muslimani i dalje traže izgubljeni ključ napretka.
Ne treba ponavljati već mnogo puta poslušani čuveni imperativ ummetu koji bi naređen u prvim riječima a u posljednjem testamentu (Kur'anu) čovječanstvu od strane Stvoritelja svih svjetova Allaha dž.š. Uzvišeni je naredio muslimanima da uče, da čitaju, da studiraju, da proučavaju, da se obrazuju i time otvaraju nove vidike i skidaju umne, duhovne i fizičke pregrade na putu uspjeha i napretka.
Danas se muslimani ne bave naukama koje život znače. Muslimani malo ili nikako ne izučavaju (nemamo vodećih svjetskih učenjaka) hemiju, fiziku, statiku, geologiju, matematiku, astronautiku, geometriju, kvantnu mehaniku… Ako muslimani danas ne izučavaju i novo ne otkrivaju onda u velikim količinama koriste i konzumiraju tuđe izume. Muslimanima drugi (pametni ljudi) za velike novce projektuju i podižu najviše nebodere, najluksuznije hotele i vile, grade najskuplje, najluksuznije i najljepše avione, helikoptere, automobile, brodove i jahte za uživanje.
Jedino gdje su danas pojedini muslimani 'jaki' ogleda se u oštroj i nemilosrdnoj međumuslimanskoj polemici ko će biti pametniji i ko će koga pobijediti i deklasirati u polemici i biti u pravu. Dok drugi napreduju u nauci, tehnici i nauružanju  naši 'učenjaci' se iscrpljuju u dokazivanju koji i je čiji način klanjanja najispravniji, koliko hlače moraju biti duge ili kratke u namazu i da ne nabrajam sve ostalo što jedni drugima danas stavljamo na lični račun kao slabost u vjeri a ne gledamo šta je kod sugovornika dobro i lijepo i u čemu se sa njim možemo i trebamo složiti. Gledaju se sitnice i vanjština kod komšije, prijatelja, sugovornika a ne gleda se povod, suština i nijet viđenog, izgovorenog i rečenog.
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar