27. sep. 2011

ŠTA ĆE POKVARITI I POST I ABDEST?



Ebu Seid prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: «U noći Isra na jednom nebu prošao sma pokraj jednog naroda čije meso sijeku, a zatim im daju da to isto jedu, potom im govore: - Jedite, zato što ste jeli meso vaše braće! Upitao sam: - O Džibrilu, ko su ovi? Džibril mi je odgovorio: - To su oni od tvog ummeta koji ogovaraju i druge kleveću.»
Džabir prenosi: Jedne prilike su ashabi osjetili smrdljiv zadah, pa im Poslanik tada reče: «Grupa munafika sada ogovara muslimane, pa zbog toga se ovaj neprijatan miris čuje.»
Neki su se čudili i pitali, zašto se u današnjem vremenu ne osjeti taj smrad prilikom ogovaranja, pa im je jedan mudrac rekao da je to zbog preraširenog ogovaranja. To je isto, veli ovaj mudrac, kao kad čovjek prvi put uđe u kožaru osjeti miris kože. Međutim poslije, ako se duže tamo zadrži navikne na taj smrad i više ga ne osjeti.
Prenosi se da je Hasan El Basri kada je čuo da ga je ogovorio neki čovjek otišao kod njega i dao mu svježanj hurmi. Kad ga je ovaj vidio namrštio se i upitao zašto mu je to dao. Hasan El Basri je odogovorio da je čuo da ga je on ogovorio te je tako s njega skinuo grijehe pa se osjetio dužnim da mu to na određeni način uzvrati.
Ibrahim ibn Edhem je jedne prilike pozvao svoje prijatelje na zijafet. Pošto su sjeli počeli su ogovarati nekog čovjeka. Tada ih je Ibrahim upozorio riječima: «Oni koji su bili prije nas, oni su jeli hljeb prije mesa, a vi otpočinjete svoj obrok mesom prije hljeba.»
Enes ibn Malik prenosi da je Poslanik rekao: «Četvero kvari i post i abdest zajedno: ogovaranje, laž, prenošenje tuđih riječi i gledanje u zabranjena mjesta žena ((za)gledanje u ženske avrete).»

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar