19. sep. 2011

VAKIF(I)



 Nijaz SALKIĆ


Zamislite današnju džamiju, njenu visinu, prostor koji zauzima i zgrade u haremu oko nje. Džamije se danas uglavnom obnavljaju, popravljaju ili nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, iz ruševina mukom podižu. Nije lahko džamiju obnavljati, renovirati ili iz temelja podizati. Nejma se para, kriza je zahvatila i malog čovjeka od kojeg i zavisi podizanje, održavanje i život islamske zajednice.
Zamislite kako je bilo onda kada u džematu nije bilo ne samo džamije većem i mjesta na kome će se graditi mesdžid. Bože Dragi, koliki iman je imao tadašnji hair sahibija, vakif i darovatelj zemlje za buduću džamiju. Kakva je bila majka koja je rodila ovakvog čovjeka?  Kakve časti zaslužuje vakif koji se rodio u sretni dan kada je dao svoj komad zemlje za Allahovu kuću?
Uzvišeni Allah hvaleći one koji se o džamijama brinu i grade ih kaže:
إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلَّا اللَّهَ ۖ فَعَسَىٰ أُولَٰئِكَ أَن يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ «Allahove džamije podižu i održavaju oni koji u Allaha i Sudnji dan vjeruju, namaz obavljaju i samo se Allaha boje.» ( Et-Tevbe 18.)
Današnje hair sahibije se uglavnom natječu ko će više dati novca za obnovu ili izgradnju džamije. Malo je sahibija koji iz temelja na novom placu podižu vlastitu džamiju.
Helem, blago li se hair sahibijama, vakifima koji su nekada davno pobijedili svog šejtana pa uvakufili svoju zemlju i sebe u džamiju i time sebi inšaAllah obezbijedili da se njihovo ime i čast pronosi u vječnost sve do Dana sudnjega. Sada zamislimo šta čeka sve četnike i ustaše što (po)rušiše džamije po Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Hrvatskoj sve od Njegoševih genocida i zločina pa do današnjih dana.
Nadati se je da će sve one koji su učestvovali u holokaustu, ruševinama i paljevinama Božijih kuća, Uzvišeni obilježiti zauvijek a njihovo potomstvo obilježiti nakaradnim genskim defektima sve do kraja svijeta. Zbilja, Božije kuće i ne može niko drugi rušiti osim spodobe sa genskim defektima i razumskim oštećenjima.
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar