14. jan. 2012

UŽIVAJMO DOK MOŽEMO

Nijaz SALKIĆ


Bombarduju nas svaki čas raznim informacinama. Toliko smo opsihireni vijestima da ponekad po četiri različita dnevnika uzastopce pogledamo i poslušamo uz obrazloženje, neka da vidim šta ovi kažu! Vijesti k'o vijesti. Danas se tanker nafte nasukao kod tog i tog ostrva. U saobraćajnoj nesreći poginulo toliko i toliko ljudi. Zemljotres razorio toliko i toliko sela i gradova. Udružene snage koalicije greškom ubile toliko i toliko civila. To su vijesti koje svakodnevno emituju televizijske i radio kuće.
Ima i 'obični' svijet svoje izvještače i svoje top news izvještaje. Znaš li onu ženu što je stanovala u našoj ulici, doktori je poslali iz bolnice kući. Nije šala, doktori odveli porodicu na stranu i zapovidjeli im da hasti daju da jede što poželi, vele majka vam je dobila rak. Onog što je lanske godine na Lotu 'odnio' sedmicu, strefila moždana kap. Rastavili se ono dvoje veselih ljudi, šteta za njivoh četvoro zlatne djece. Onome parajliji u čaršiji izhlupali najnovijeg mercedesa.
Ljudi moji, okanimo se previše gledanja i slušanja kara habera. Okrenimo se malo oko sebe i spustimo objektiv svoga vidokruga malo naniže. Obiđimo najbližeg komšiju, obradujmo prvog siromaha tanjirom vruće supe, pozdravimo nasmijana lica svakog prolaznika. Neka vedrina našeg srca rastjera oblake našeg lica. Znajmo da je novac ipak samo zehra dobrog raspoloženja ostalo je širina duha i džometluk duše.
Uživajmo u malim i jeftinim stvarima dok još možemo!
 
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar