21. apr. 2013

BOŠNJAČKA ,BOSANSKA' TELEVIZIJA



Nijaz SALKIĆ

Bošnjaci-muslimani ili Muslimani u bivšoj Jugoslaviji bili su najčešće i većinom časa bez ikakvih prava. Čak se nisu mogli a često ni smjeli, zbog ine , svakojake i svakakve blokade ni  znali izjasniti kao Bošnjaci-muslimani. Kroz vrijeme nam je nametano ime, kultura, pjesma,  ponašanje, osjećaji, odnosi prema sebi i način odnosa, prema drugima. Zato dugo ne smjedosmo opjevati svoje junake, proveličati pjesnike i književnike, ojadati i oplakati pobijene jetime, silovane majke i pobijenu braću i sestre, osim onih nametnutih strane od tirana u zajedničkoj nam državi. Čak i kada su nas ubijedili da je to naša država i da smo u njoj ravnopravni, u grbu te države imade pet plamenova koji goraše a našeg šestog plamena, dugo ne upališe. 


Kada su nas godinama gurali na rub propasti pripremiše nam lomaču na kojoj trebasmo kao nešto što je višak na Balkanu, poput smeća, nestati. Htjedoše nas se  kutarisati, polašiti nas, razvući nas od udova do pameti. Trebasmo 1992. izgorjeti i nestati. Danas neki hvale bivši sistem u kome smo svi imali ista prava. Od 1960. godine, televizija Beograd je počela snimati TV serijale o Voždu Karađorđu, o Vuku Karadžiću o srpskoj  srednjovjekovnoj 'državi'. Kako su snimali tako su i punili sadržaje i vrijeme na TV Beogradu, čitaj tadašnjoj 'državnoj' jugoslovenskoj televiziji. U tim serijalima muslimani-Muslimani na Balkanu su predstavljani kao Turci-okupatori koji su žarili, klali, palili i na kolac nabijali raju-Srbe. Dvadeset godina je trajala TV i medijska hajka na Muslimane-muslimane, a onda dobro pripremljeni ostaviše TV kamere pa noževima i puškama nasrnuše na Muslimane-muslimane u BiH. Danas znamo šta se sve dogodilo 1992-1995., i šta je bilo sa Bošnjacima.


Danas Bošnjaci u Bih  kao imamo svoju državu i sve što uz taj pojam ide. Imamo svoje medije imamo svoje televizije i to od Entitetske-Federalne do one državne i sijaset privatnih TV kuće. Susjedne države nastale iz bivše zajedničke države, pa i onaj uljez u BiH, nastao na klanju, čišćenju i paljevini. Naravno danas svi oni imaju svoje TV kuće u kojima nastaju pored ostalih i tv serijali iz istorije i povijesti. U njima se veličaju herojstva u vekovnom i vijekovnom etničkom čišćenju muslimana u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.


 Šta rade naše ,Bošnjačke' i ,Bosanske' televizijske kuće danas u državi Bosni i Hercegovini. Da li u njihovom glomaznom i skupom (od tv pretplate građana) programu imaju historijski serijali o državnosti, o srednjovjekovnoj Kraljevini Bosni. Da li se snimaju filmovi o junaštvu bosanskog i bošnjačkog čovjeka? Naravno, nema na tim Bosanskim i Bošnjačkim televizijama ništa od toga. Te televizijske kuće su napravljene same za sebe i radi armije novinara, poslovođa, inkasatora i direktora u tim TV kućama. Vascijeli njihov edukativni programi su safunice (indijske, meksičke, turske) to su programi na kojima se edukuje i podučava omladina i ostatak građanstva Bošnjaka. Vrhunac 'programa' su jeftini muzički programi i takmičenja u stilu kako hitro postati pevač i pjevačica. To su naše TV Bosanske televizije, čitaj Bošnjački TV programi. 


Upamet! 

Ni komentarjev:

Objavite komentar