10. apr. 2013

MUJO I FATA ILI ŠPRDANJE SA DOBRIM BOŠNJANIMA




Nijaz SALKIĆ

Bio Mujo i Fata…, tako nekako počinju 'vicevi' o Dobrim Bošnjanima koje naši dušmani posprdno danas zovu Bosancima, jerbo oni se Bosancima neće i ne žele izjašnjavati. Ko hoće da malo bolje razmisli može komotno skontati da već 500 godina traje kontinuirano ubijanje dobroćudnih balkanskih muslimana, Dobrih Bošnjana. Svo to zatiranje Bošnjaka je planski  (od)rađeno, izvođeno i generacijski prenošeno s dušmanskog koljena na koljeno, i od njih uamanećeno kroz genocid, urbicid, kulturocid i etnocid. ,Gde je stadoh ti produži', odrađivano je od onih s' one strane Une i Save, što Dobre Bošnjane nazivaju svojim 'cvijećem', a sve tijesnoj sprezi i podloj udrugi s 'nebeskim' narodom, preko rijeke Drine.


Helem, danas je na Balkanu najviše cirkusanja sa Dobrim Bošnjanima. Bilesim turili su nas i u viceve da nam se grohotom smiju, zato što nas  nisu uspjeli dokusuriti u zadnjih devet i posljednjem, u desetom genocidu. Najpoznatija imena preko kojih nam se cerekaju su; Mujo, Haso i Huso, a ženskać u vicu je Fata. Mujo je skraćeno od Muhammed, to je naš Poslanik a.s. Haso je skraćenica od Hasan, to je opet Poslanikov a.s., unuk, a Huso je skraćenica od Husejn, takođe Poslanikov a.s., unuk. Ako znamo da je Fata, skraćenica od Fatima, što je ime za kćerku Muhammeda a.s., onda vidimo pravu namjenu viceva.


 Najžalosnije u našoj Bošnjačkoj zbilji i priči o Muji i Fati je što kasno ili nikako ne (s)'kontamo', pa i sami prepričavamo tzv. viceve, t.j. šprdačinu na svoj račun. U tim 'vicevima' je uglavnom Mujo glup a Fata pokvarena. Poslije prežvakanog 'vica' u ustima i zraku ostaje bljutav ukus i saznanje da Mujo i Fata psuju, jedu krmetinu, piju alkohol i govore ekavicu.


E, zato Bošnjo upamti, ko god ti počne pričati vic o Muji, Sulji, Hasi, Husi ili Fati, znaj dobro da taj vicaroš najvjerovatnije ne konta, vjerovatno' ne misli dobro sebi, ne želi dobro tebi, a dahabetile džumle, svima nama.


Upamet!


Ni komentarjev:

Objavite komentar