6. jun. 2013

MIMBERA - DIJELJENJE I ŠTEDNJA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:

قال الله تعالى فى كتابه الكريم :

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

وَإِمَّا تُعْرِضَنَّ عَنْهُمُ ابْتِغَاءَ رَحْمَةٍ مِّن رَّبِّكَ تَرْجُوهَا فَقُل لَّهُمْ قَوْلًا مَّيْسُورًا  
صدق الله العظيم

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 


     Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti.




     Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 28. redžeb 1434. ili 07. juni 2013. godine.  U 17 suri   El - Isra  / Noćno putovanje, u 26. ajetu Allah, dž. š., kaže:  
 
وَآتِ ذَا الْقُرْبَىٰ حَقَّهُ وَالْمِسْكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا   


"Daj bližnjemu svome pravo njegovo, i siromahu, i putniku-namjerniku , ali ne rasipaj mnogo", /26/


    Poštovani džemaate! Uzvišeni Allah je naredio činjenja svakovrsnog dobročinstva i pomaganje roditelja a zatim i bliže rodbine, siromaha i putnika namjernika. O tome se kazuje u kur'anskom ajetu:





وَآتِ ذَا الْقُرْبَىٰ حَقَّهُ وَالْمِسْكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا   


"Daj bližnjemu svome pravo njegovo, i siromahu, i putniku-namjerniku , ali ne rasipaj mnogo", /26/


    Uzvišeni Allah je ovdje spomenuo dobročinstvo prema roditeljima, potom dobročinstva prema rodbini i održavanje rodbinskih veza. 
     U hadisu se veli:  …"Majku, oca a zatim dalje, pa dalje…

     Roditelji su poslije Alllaha dž.š., razlog našeg dolaska na ovaj svijet. Roditelji imaju pravo na našu pažnju i blizinu. Prema roditeljima djeca, bilo mala ili velika moraju biti osjetljiva i osjećajna, a naročito:


1.    Kada nas zovnu odazvati se odmah i ostaviti sve druge trenutne zanimacije, bez obzira koliko nam bile važne, osim ako smo u namazu.

2.    Kada govore naši roditelji mi ćemo ih pažljivo slušati skoro ne trepćući očima, kano da su nam plašljive ptice na glavi. Neka nam njihove riječi budu vrijednije i skupocjenije od zlata i bisera.

3.    Njihove ukaze i naredbe izvršavajmo odmah ili u najkraćem roku.

4.    Ako su ostarjeli pomagažimo im lično u kućnim poslovima ili nađimo sluge koje će to činiti ako mi nismo u mogućnosti hizmetovati im.

5.    U njihovom prisustvu nećemo pružati noge prema njima, ležati dok oni pričaju, ili ih u njihovom kazivanju prekidati i omalovažavati.

6.    Prilikom posjete pripremo im hranu, lično im dodajimo i pomažimo u svakom trenutku.

7.    Ako su potrebni našeg novca, dajimo im ga prema njihovim potrebama i našim mogućnostima. Brinimo se o nihovom liječenju. 


      Hadis spominje i drugu rodbinu: " "...zatim bližeg pa bližeg." Dakle, rodbina može biti bliža i daljnja. U bližu rodbinu spadaju: braća, sestre, njihova djeca i daljnji potomci od njih, zatim amidže, dajdže, tetke i njihova djeca. Sva ostala rodbina spada u daljnju rodbinu. Prema bližoj i daljoj rodbini smo dužni da ih pazimo i pomažemo u svojim mogućnostima,

 jer Uzvišeni kaže:


 وَآتِ ذَا الْقُرْبَىٰ حَقَّهُ   

 "Daj bližnjemu svome pravo njegovo…''


وَإِيتَاءِ ذِي الْقُرْبَىٰ ٰ  

 ,, I bližnjima dijeli…''


      Zato se često citiraju riječi Poslanikove a.s.: "Ko želi da mu se poveća nafaka i da mu se produži vijek neka održava rodbinske veze."

   U kategoriju ,dijeljenja' spada i lijepo postupanje i ophođenje s ljudima a dahabetile s komšijama.

Kaže Uzvišeni Allah s.v.t.a.:


 وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالْجَنبِ وَابْنِ السَّبِيلِ


,,Lijepo postupajte i komšijama bližnjim, i komšijama daljnjim, i drugovima, i putnicima….''

       Uzvišeni Allah dž.š., upućuje nas na da održavamo i izgrađujemo dobre odnose sa komšijama, muslimanima i nemuslimanima. Što se tiče kategorije 'dijeljenja' prema komšijama, to se ogleda i vidi u našem odnosu do njih a naročito:
 
1.    Da ih pri susretu pozdravimo,

2.    Da ih ne vrijeđamo,

3.    Da čuvamo njihovu čast, porodicu i imovinu,

4.    Ako smo u zavađi s njima da se čim prije izmirimo,

5.    Da ih pomažemo, da ih posjećujemo u radosti i žalosti,

6.    Da učestvujemo na njihovoj sahrani.


Riječima: وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا  "...ali ne rasipaj mnogo", Uzvišeni Allah naređuje dijeljenje a pri tome zabranjuje rasipanje. U dijeljenju i pomaganju treba naći sredinu,
  
kao što se u ajetu ističe: 
 
وَالَّذِينَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَلَمْ يَقْتُرُوا وَكَانَ بَيْنَ ذَٰلِكَ قَوَامًا  


 "i... oni koji, kad udjeljuju, ne rasipaju i ne škrtare" /25:67/ ,


zatim izražavajući odvratnost spram rasipanja i pretjerivanja kaže:


 إِنَّ الْمُبَذِّرِينَ كَانُوا إِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ


"jer su rasipnici braća šejtanova".


    Ako se desi da nam ponestane novca pa ne mognemo podijeliti svim potrebnima, onda im podarimo bar lijepu riječ, osmijeh obećanje i utjehu, jer nas Uzvišeni savjetuje:


وَإِمَّا تُعْرِضَنَّ عَنْهُمُ ابْتِغَاءَ رَحْمَةٍ مِّن رَّبِّكَ تَرْجُوهَا فَقُل لَّهُمْ قَوْلًا مَّيْسُورًا  


   "A ako moraš da od njih glavu okreneš, jer i sam od Gospodara svoga milost tražiš..." , znači, ako neko od tvoje rodbine ili od onih kojima smo naredili da im dadneš, od tebe zatraže nešto što ti nemaš, a ti od njih glavu okreneš zbog nedostatka sredstava: "onda im bar koju lijepu riječ reci", znači, obećaj im blago da ćeš ima dati kada stigne Allahova opskrba.

   U "Sahihu" Buharije i Muslima, Esma bint Ebu- Bekr, r.a., kaže: "Allahov Poslanik je rekao:  'Dijeli ovako, ovako i ovako! Ne zadržavaj imovinu u posudi da je ne dijeliš pa da je i Allah zadrži od tebe! Ne steži uzicu (na novčaniku), pa da se i ona tebi stegne!'"

    Treba napomenuti ono što podijelimo treba da zaboravimo, da kasnije to ne prigovarimo, pa da sevab izgubimo,  jer nas Poslanik opominje: "Ne nabrajaj (svoja dobročinstva) pa da i tebi Allah izbroji Svoja!" Buharija i Muslim prenose od Ebu- Hurejre, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Nema ni jednog dana u kome ljudi osvanu a da im dva meleka ne siđu sa Neba, od kojih jedan uzvikuje: "Allahu moj, ko god je udijelio daj mu naknadu!" Dok drugi uzvikuje: "Allahu moj, ko čuva imovinu toliko da mu je žao podijeliti, daj mu propast." Imam Muslim prenosi od Ebu-Hurejrea, r.a., merfu’ - hadis:  "Neće se umanjiti imetak koji se podijeli kao sadaka, a Allah će onome koji udijeli povećati ugled. Onaj ko je skroman i ponizan Allahu, Allah ga uzdiže." Imam Ahmed prenosi od Abdullah ibn Mes’uda da je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: 'Neće osiromašiti onaj ko je umjeren.'"  


 Dova
 
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.

     Gospodaru naš, ojačaj nas imanom, zaogrni islamom i uljepšaj ihsanom. Milostivi Allahu, podari nam srca puna osjećanja prema roditeljima, rodbini i onima prema kojima imamo obaveze.  (Amin)


ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, ,, Ta'limul islam'', Redžep Muminhodžić

Ni komentarjev:

Objavite komentar