30. jul. 2013

CVIJETOVI RAMAZANA (22)



Nijaz SALKIĆ


    Ulazimo u zadnjih 10 dana ramazana. Muslimani su različitih razmišljanja i volje. Oni trijezni i budni koriste ovaj ramazan za uvećavanje dobrih djela na svome računu. Ono drugi su opet radili po svome.


DVADESET PRVI CVIJETAK – IBADET U NAS  


       
     U nas muslimana se od kalu bela znalo, Allah je naš Gospodar, mi smo Njegovi robovi. Uzvišeni nas je stvorio i mi treba da smo Mu zahvalni. Jerbo, Dragi Bog je dunjaluk i ahiret stvorio za nas, a nas je stvorio da Ga priznajemo i da mu ibadet činimo.

      Allaha Uzvišenoga trebamo sa najvećim divljenjem i ljubavlju spominjati, veličati Ga i klanjati Mu se. Uistinu je cilj našeg stvaranja, upravo to. Uzvišeni veli:
وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
,,Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju.'' (Ez-Zarijat,56)
يَا أَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
,, O ljudi, klanjajte se Gospodaru svome, koji je stvorio vas i one prije vas, da bi ste se kazne sačuvali.'' (El-Bekare, 21)
     Ima u nas jako škrtih ljudi u pogledu činjenja ibadeta. Vjerovatno da njihova škrtost proističe iz neznanja, malomarnosti, prevelike opuštenosti, razmaženosti i nedoraslosti.

     Onaj ko je budan, svjestan i savjestan, zna da je polje ibadeta jako prostrano, dugo i široko. Ibadet-insani lahko prepoznajemo po redovnom namazu, po saburli postu, preciznosti u zekatu, temeljitosti u abdestu i joštene ih znamo i poznamo u svakojakoj čistoći, nafili, sadaki, zikru i dovi. 

    Ovaj ramazan je za ibadet-insane dragocjeno vrijeme u kojem se kupuju džennetski dvori. Ibadet-insani cijene svoje minute u ramazanu i ne harče ih uz jeftine tv programe, sijela i isjeđavanje, većem vrijeme koriste za ibadet i zahvalu Uzvišenom, te korisno iščitavanje hairli štiva.

     Dragi moji, znajmo da se Božija dobrota na robove stalno spušta, a dahabetile u svetom mjesecu ramazanu. Ne budimo samo sezonski i ramazanski muslimani, jer Uzvišeni kaže:
وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّىٰ يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ
,,I sve dok si živ, Gospodaru svom se klanjaj!'' (El-Hidžr,99)

Upamet!


Hej mubarek ramazan!

Ni komentarjev:

Objavite komentar