31. jul. 2013

CVIJETOVI RAMAZANA (23)



Nijaz SALKIĆ
 

    Danas je posljednji dan mjeseca jula. Eto ispostismo 23-ći dan ramazana i klanjamo 24-tu teraviju. Polahko ali sigurno se približavamo noći u kojoj će se izliti obilni rahmet i oprost grijeha. To je bezbeli noć Kadra. Ovi preostali ramazansku dani i noći su blago neprocjenjivo, koje treba svako prema svojoj sposobnosti, najbolje iskoristiti. Jerbo, kada prođu ovi dani i ove blage noći, doći će vrijeme svođenja računa i podjela nagrada. To će se desiti zadnju noć ramazana, uoči Bajrama.

DVADESET DRUGI CVIJETAK – NIŠAN




      Ovog ramazana sam mnogo razmišljao o bijelom, crnom, zelenom i inom nišanu. Nišan je naš uzglavnik i višeglavnik, koji će zboriti potomcima gdje je se ustavio čovjek. Nišan je joštene naša zadnja adresa na kapiji dunjalučke kuće. Na njoj je adresa gdje nas neće tražiti obična i tajna policija. Možda će nas povremeno potražiti djeca i neko od rodbine, da koju minutu posjede kod uzglavnog nišana našeg.

    Nišan iznad glave nije jednak onom ispod nogu. Bezbeli zato da se i na mezarju zna, gdje je glava, a gdje noga. Mnogi ne vole razmišljati o svome nišanu, a trebali bi. Ako znademo kako će izgledati naš nišan i zadnja dunjalučka adresa, možda ćemo još štošta za života znati urediti i srediti. Nišan nije isto što i bašluk. Nišane uglavnom podižu djeca i rodbina. Nedaj Bože nikome da nišane na mezar usađuju roditelji. Nišani svojim izgledom i materijalom od kojeg su napravljeni, mnogo kazuju. Nekada su ljudi za života oporučivali da im na nišanu ne piše ništa osim rečenice: „Posmatraču moga groba, jednaki smo skoro oba! Juče sam bio tak'i, sutra ćeš biti vak'i!“ Ne znam zašto i kako, nišanom na Balkanu nazivaju i onu mušicu na koju se škilji i mjeri na izlaznu cijev, u puške nam.

   Danas gdjekude i kojekude, vidimo da nisu isti nišani imućnih i sirotinje, nažalost. U doba starih dobrih Bošnjana i Bošnjanki, nišani su imali svoj tabijat. Izgled nišana je (u)kazivao da se radilo o pobožnim insanima jer su na vrhu imali turbane. Mogli su pripadati šejhovima-mevlevijama, pa su imali mevlevijski turban izrađen u kamenu ili prepletani mušebek turban, ako su stajali iznad glave alima, imali su u kamenu izrađenu fes i ahmediju. Stalnim progonima koji su bili izloženi muslimani na Balkanu, uništavana su nam anselja i zaoravana brojna mezarja. Ne treba zaboraviti na hiljade muslimanskih sela i čaršija u kojima su ubijeni i iz kojih su protjerani muslimani.

    Sile zla, naši bivši i sadašnji neprijatelji su brisali naš vjekovni trag i bitisanje na prostorima Balkana. Zaorana su mezarja u Šumadiji i Srbiji, Crnoj Gori, Dalmaciji i Slavoniji. Nišani, naši uzglavnici i pokaznici postojanja su zauvijek nestali. Da nam svima bude jasnije šta nam se to dešavalo i kroz kakve genocide, urbicide, kulturocide smo prolazili prije 250-300 godina unazad, najbolje su upečatljiva taze slike genocida u Bosni i Hercegovini, od prije 20 godina. Vidjeli smo uživo šta nam je bilo sa nišanima, šta sa mezarjima a gdje je nestalo 1000 džamija za kratko vrijeme .

    Nišane, ta naša uzglavlja i kazivače naše autohtonosti uništavamo i mi Bošnjaci-muslimani. Koliko je samo uništeno nišana, dok su se gradile i proširivale veleljepne džamije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Nišani stari i do 300 godina sa turbanima i natpisima na arapskom pismu a na jeziku bosanskom, bacani su i (h)lupani da se od njih načini kaldrma i kamen tucanik po blatnjavim seoskim putevima i džadama. Zar nema toliko drugog kamena u Bosni kamenitoj?

    Nišan je naš znak i naša koda i tapija Bošnjačka i bosanska. Čuvajmo naše nišane, jer smo već 500 godina na nišanu naših dušmana. Dušmani sa lijeve i sa desne strane čekaju i pomažu nam da potrijebimo naše nišane, pa da nas svakih 50 godina ne drže na nišanu i nišane, već nas jednom i bez nišana konačno istrijebe.

   Upamet!

   Hej mubarek ramazan!

Ni komentarjev:

Objavite komentar