5. avg. 2013

CVIJETOVI RAMAZANA (28)



Nijaz SALKIĆ



    Kada prođe ono što se jedva čeka, čovjek se poslije toga nekako opusti, ispuše, olabavi i zastane. Nije da insana prođe volja da ustrajava, da žuri, da čini, da ide naprijed, većem ga snađe nekakav osjećaj, slabost tijela  i tuga. Treperavo ushićenje da je onog lijepog jedvočeka i tanahnog osjećaja konac i sumnja da li će to lijepo još jednom dočekati.

DVADESET SEDMI CVIJETAK – DŽEMATSKE DOBRICE



    Spomenuo sam da se budnom muslimanu i postaču čula i osjetila u toku ramazana izoštre. Ramazanom vjernik mnoge stvari dokuči i uhaviza, jače nego u toku 11 mjeseci prije ramazana.  Mu'min tade još više zavoli hodžu, džamiju, džemat, musalliju, postača, teravihliju, džumanliju, iftardžiju, sehurliju, vaizliju, mukabeldžiju, itikafdžiju i svakog drugog ramazanliju.

      Insan u koga je serbez naselio iman, islam i ihsan, uistinu uvidi ko je dost, ko je insan a ko samo za sofrom jaran. Jerbo nije šala, ramazanski  rahmet naplavi toliko hajra i dobrote, da se i najgrublje duše odobrovolje, uinsane, ukijafete, uhajre, umertebete, utaharete i uibrete, da je to čudo jedno.

     Dok ramazan sa svojom čehrom šeta po našim džematima, u svakom od njih ostavi poneku hediju. Ramazan i u najmanjem selu ostavi softu da klanja teraviju, pa da islamom u godini namiriše kuće i mahale. Ma nema saima, muftije, hodže i hafiza da mu ramazan ne podari kućne i džematske iftare, vaize i baš-vaize, te omladinska druženja i iftare.

     Dok traju, dolaze i prolaze džematska druženja i iftari, neprimijetno se primijete u svakome džematu, džematske dobrice. To su insani koje najviše trče, organizuju, rade, poslužuju, podgrijavaju, pripremaju, iznose, unose, donose, šalju, serviraju, dočekuju, daju i neizvještačeno se svakome pa makar imao i 5 godina, do iznemoglosti osmjehuju. Bez njih ne bi bilo ništa od sijela, iftara, druženja i prijema. To sve džematske dobrice rade, učine i odrade samo radi Boga i raziluka Njegova.

     Molim Uzvišenog i Najmilostivijeg da sve džematske dobrice u vesoljnoj islamskoj zajednici, pa i van nje, nagradi svojom najvećom nagradom, džennetom. Amin!

     Upamet!

    Hej mubarek ramazan!

Ni komentarjev:

Objavite komentar