6. avg. 2013

CVIJETOVI RAMAZANA (29)


Nijaz SALKIĆ

 
Večeras će se spustiti zavjesa na bini, zvanoj teravija. Danas u utorak, klanjaćemo je posljednji put ove godine. Noćas će oni što iskrena srca hitaše u svoju džamiju suzu pustiti. Nema više teravije, ni za njih ašik-vjernike, a ni za one lijenčine što ramazan presjediše pored kompjutera i televizora. 
  

DVADESET OSMI CVIJETAK – ZADNJA TERAVIJA



    Sa današnjom ikindijom izučiće se i posljednji, 30-ti džuz Kur'ana a.š. na mukabeli a sa jacijom, isklanjaće se zadnja ramazanska teravija. Širom Bosne ponosne, ljute Hercegovine bosanske i Sandžaka milog, utihnuće brojni koraci po sokacima i džadama muslimanskim.

   Završiće se blagoslovljeni period teravijski. Utihnuće kašalj duhandžija ispred džamija u pokušaju da potegnu još jedan dim prije namaza. Poželjeće ogledala džamijska u ženskim abdesthanama, lica hanuma i djevojaka i njihova uređivanja i slaganja mahrama na glavama.

   Poželjeće svi džemati šapat i hihotanje djece u safovima i na mahfilima. Zažaliće trgovci što je ramazan prošao a posigurno i Eletro-privreda. Manje će se novac trošiti jer je sejjid svih mjeseci otišao. Poslije ramazana stiže Bajram.

   Bajram jest veseljak, ali po smirenosti, bogobojaznosti, sigurnosti i sreći, ramazanu ni na ruke ne može polit'.

     Upamet!

    Hej mubarek ramazan!

Ni komentarjev:

Objavite komentar