13. feb. 2014

MIMBERA – DOBRO I LOŠE DJELO



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ ۚ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا.
صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

       ''Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ružnih djela svojih. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.

       Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 14. rebiu-l-ahir 1435. ili 14. februar 2014. godine.  Ovo je 15. hutba u novoj godini.

     Prošli petak istraživasmo o pravilnoj orjentaciji, vaganju i životnom promišljanju. Danas ćemo o činjenju dobra sebi i drugima.
مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا ۖ وَمَن جَاءَ بِالسَّيِّئَةِ فَلَا يُجْزَىٰ إِلَّا مِثْلَهَا وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ
       Ko uradi dobro djelo, bit će deseterostruko nagrađen; a ko uradi loše djelo, bit će samo prema zasluzi kažnjen, i neće mu se učiniti nepravda. /160/ 

      Ovaj časni ajet detaljnije pojašnjava ono što je ukratko rečeno u drugom ajetu: "Onaj ko učini dobro djelo, dobit će veliku nagradu za njega..." Prenose se i mnogi hadisi koji odgovaraju ovom ajetu.

    Imam Ahmed ibnu Hanbel, r.a., prenosi od Ibn-Abbasa, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao prenoseći od svoga Gospodara: "Zaista je vaš Gospodar, dž.š., milostiv. Onaj ko bude naumio uraditi dobro djelo, pa ga ne uradi, upisat će mu se kao da ga je uradio. A ako ga uradi, pisat će mu se kao da je uradio deset, do sedam stotina, do mnogo više od toga. A ko bude naumio uraditi loše djelo, pa ga ne uradi, upisat će mu se jedno dobro djelo. A ako ga uradi, upisat će mu se jedno, ili će ga Allah, dž.š., izbrisati. Kod Allaha neće propasti niko do onaj ko je stvarni propalica." Prenose ga i El-Buhari, Muslim i En-Nesai.  A hafiz Ebul-Kasim et-Taberani prenosi da je Ebu- -Malik el-Eš'ari rekao: Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Džuma-namaz je kefaret (otkup) za ono što će se uraditi između nje i sljedeće džume, i još za tri dana. A to zbog toga što je Allah, dž.š., rekao: ′Ko uradi dobro djelo, bit će deseterostruko nagrađen. ′ " Mnogo je hadisa i izreka ashaba koji govore o ovoj temi, ali ovo što smo spomenuli dovoljno je, inšallah. 

    Poslanik s.a.v.s., je rekao: "Koga bude obradovalo njegovo dobro djelo, i koga bude ražalostilo njegovo loše djelo – ta osoba je mu'min/vjernik!" (Tirmizi)
    Draga brate, ima djela koje činiš drugim osobama a ima ih koje požrtvovano i s ljubavlju radiš samo za sebe. U oba slučaja će se korist ili šteta upisati u tvoj tefter. Prije svega svakodnevno provjeri sebe i svoje srce; provjeri svoj odnos prema Allahu dž.š., tvom Stvoritelju, a potom provjeri i svoj odnos prema Allahovim dž.š., stvorenjima, kako insanima tako i hajvanima, kako onim bližnjim tako i prema onim daljnjim, kako dragim tako i onim drugim. Ako to dobro djelo obraduje, i ako te loše djelo omrazi – jedan si od vjernika, živo ti je srce, i imanska osjetila ti rade, a ako te dobro djelo omrazi i muči, a loše djelo ti je milo i drago za bojati se je da si jedan od vjernika!
Vjera živi i kreće se samo na ramenima onih koji je žurno nose, što znači da ne smijemo biti jedni od onih koji sklopljenih ruku sjede i nijemo posmatraju sve oko sebe! Budimo vrijedni i valjani u svakom dijelu svog života jer će nam vaktom ponestati vremena.

       Sehl ibn Sead, r.a., u vezi bereketa kaže: “Došao je neki čovjek Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i požalio se na siromaštvo i neimaštinu. Poslanik, s.a.v.s., mu reče: ‘Kada uđeš u svoju kuću, nazovi selam, bio ko unutra ili ne, zatim donesi selam na mene i prouči jedanput Kulhuvallahu ehad!’ Kaže se da je taj čovjek tako postupio pa mu je Allah  dao nafaku koja je dotekla i njegovim komšijama i rodbini.”

      Kada čovjek ima neku potrebu Hadisi koji potvrđuju ovu situaciju su sljedeći: Džabir ibn Abdullah, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko na mene donese salavat stotinu puta nakon sabah-namaza,  prije nego što s kim progovori, Allah, dž.š., će mu ispuniti stotinu njegovih želja i potreba, trideset na dunjaluku a sedamdeset na ahiretu. Tako se može učiniti i poslije akšam- namaza. Tada ashabi upitaše: ‘O Poslaniče, a kako da donosimo salavat na tebe?’ On reče: Allah i meleki Njegovi donose salavat  na Vjerovjesnika. O vjernici, donosite salavat na njega i šaljite mu selam (El-Ahzab, 56.) Allahumme salli alejhi! sve dok ne nabrojiš stotinu.”

      Abdullah ibn Ebi Evfa, r.a., kaže: “Došao nam je Allahov Poslanik, s.a.v.s., i rekao: ‘Ko od vas želi od Allaha, dž.š., tražiti ispunjenje neke želje, neka lijepo uzme abdest, neka klanja dva rekata, neka se zahvali Allahu, dž.š., neka donese salavat na mene i neka kaže: La ilahe illellahu-l-halimu-l-kerim. La ilahe illellahu subhanellahi rabbi-l-arši-l-azim. Elhamdu lillahi rabbi-l-ale- min. Es’eluke mudžibati rahmetike ve azaime magfiretike, ve-l- ganimete min kulli birr, ve-s-selamete min kulli zenb. La teda‘ li hemmen illa ferredžteh, ve la teda‘ li zenben illa gaferteh, ve la hadžeten leke fiha ridan, illa kadajteha, ja erhame-r-rahimin. Džabir ibn Abdullah, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko na mene svaki dan donese salavat stotinu puta, Allah, dž.š., će mu ispuniti stotinu njegovih želja i potreba, sedamdeset na ahiretu i trideset na dunjaluku.”

      Završit ćemo hadisom u kome se navodi da je Poslanik, a.s., upitao za jednog bolesnog ashaba, a oni su mu rekli da je umro. On ih upita da li je taj ashab nešto rekao prije smrti, a oni mu rekoše da je rekao nešto što njima nije potpuno jasno. Rekao je: ''Kamo sreće da je više puta... Kamo sreće da je bio novi... Kamo sreće da je bila cijela...'' Tada im je Poslanik, a.s., rekao: ''Vaš drug je jednog dana žureći na džumu sreo jednog slijepca, koji nije imao vodiča, pa ga je uzeo za ruku i poveo u džamiju. Kada je osjetio da će umrijeti, vidio je nagradu za to djelo, pa je rekao: ''Kamo sreće da je više puta.'' Jednog hladnog jutra je pošao na sabah i sreo promrzlog čovjeka. Na sebi je imao dva ogrtača, jedan stari i jedan novi, pa je onim starim ogrtačem ogrnuo promrzlog čovjeka. Kada je pred smrt vidio nagradu za to djelo, rekao je: ''Kamo sreće da je bio novi.'' Jednog dana je ušao u kuću i upitao suprugu ima li šta za jelo, a ona mu ponudi jednu lepinu. U tom trenutku jedan gladni čovjek pokuca na vrata i zatraži nešto za jelo, a on mu dade pola lepine. Kada je pred smrt vidio nagradu za to djelo, rekao je: ''Kamo sreće da je bila cijela.''

        Dova

     Gospodaru moj, učini da umrem, a da si Ti zadovoljan sa mnom i učini da budem proživljen, a da si Ti zadovoljan sa mnom, i daruj mi od Sebe snagu koja će mi pomoći.

   Milostivi Allahu, podari mi poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volim džamiju pa da se radujem petku i džumi namazu u njemu. Ne daj mi da zaboravljam svoju islamsku zajednicu.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, dr. Fuad Sedić, Donošenje salavata na Božijeg Poslanika s.a.v.s.,

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar