6. feb. 2014

MIMBERA - OSJEĆAJ ZA MJERU



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا قَرْيَةً كَانَتْ آمِنَةً مُّطْمَئِنَّةً يَأْتِيهَا رِزْقُهَا رَغَدًا مِّن كُلِّ مَكَانٍ فَكَفَرَتْ بِأَنْعُمِ اللَّهِ فَأَذَاقَهَا اللَّهُ لِبَاسَ الْجُوعِ وَالْخَوْفِ بِمَا كَانُوا يَصْنَعُونَ.
صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

       ''Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ružnih djela svojih. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.

      Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 07. rebiu-l-ahir 1435. ili 07. februar 2014. godine.  Ovo je 14. hutba u novoj godini.

    Prošli petak istraživasmo kur'anska kazivanja o misteriji stvaranja čovjeka. Danas ćemo o pravilnoj orjentaciji, vaganju i pravilnom promišljanju. Vrijeme je za čovjeka neuhvatljivo i neukrotljivo. To je darovano bogatstvo kojeg nijedno stvorenje ne može zadržati i osvojiti. U svom  stasanju neki se zaborave i umisle da su jaki i da će mladost, ljepota, snaga i zdravlje (po)trajati u nedogled i dovijeka. Kada ga život izhrda po svojim stijenama i gudurama, insan počne više razmišljati o sebi. Prvo uvidi da ne može ostatak dana protračiti u dosadi i pustom iščekivanju novih izlazaka i zalazaka sunca. Svi ljudi su griješnici, a najbolji griješnici su oni koji se kaju ... Musliman zna da nije stvoren uzalud. Mu'min čvrsto vjeruje da nijedna njegova minuta nije bez svrhe i cilja. Vjernik ima kantar i metar s kojima se služi od svog dolaska pa sve polaska sa ovog svijeta.

     Uzvišeni Allah u 26. suri  Eš-Šu‘ara / Pjesnici  u 24. ajetu veli:
أَوْفُوا الْكَيْلَ وَلَا تَكُونُوا مِنَ الْمُخْسِرِينَ
"Pravo mjerite na litru i ne zakidajte, /181/
وَزِنُوا بِالْقِسْطَاسِ الْمُسْتَقِيمِ
a na kantaru ispravnom mjerom mjerite, /182/

   Islamski zakon je univerzalan. On nije propisan za pojedinca bez porodice, niti za porodicu bez pojedinca, niti za zajednicu koja je odvojena od ostalih zajednica. Islamski zakon je obuhvatio sve: pojedinca u njegovom obožavanju i vezi sa Gospodarom.

     Islam pokriva ono što se veže za porodicu u smislu braka, razvoda, izdržavanja, dojenja, nasljedstva, gazdovanja isl.To se danas naziva porodično pravo. Isto tako obuhvata zakone za zajednicu u smislu građanskih i trgovinskih odnosa, što podrazumijeva razmjenu imetaka i dobara, sa naknadom ili bez nje; prodaju, zakupninu, kredite, zalog, garanciju, kefalu, havalu, i dr, što tretira civilni i trgovinski zakoni. 
   Islam nas uči da budemo optimistični, da budemo zadovoljni blagodatima koje uživamo, makar te blagodati nama bile date u manjem obimu nego drugima. Kazao je Pejgamber, a.s.: ''Ne gledajte u one koji su vas pretekli, kojima je dato više nego vama, već gledajte u one koji su na nižem nivou od vašega, one kojima je dato manje nego vama.''

    Musliman je onaj koji se ukrasi pozitivnim svojstvima kao što možemo vidjeti iz riječi Poslanika a.s.: Najbolja svojstva za ovaj svijet i Ahiret su: "Posjetiti onoga ko tebe ne posjećuje, dati onome ko tebi ne daje i oprostiti onome ko ti je nasilje i nepravdu učinio."

    Kada govorimo o ispravnom načinu ljudskog življenja onda svaki čovjek treba na ispravan način da odredi svoje odnose i to:  Prema Allahu dž.š.,  prema drugim ljudima, prema sebi,  prema prirodi i   prema drugim stvorenjima. 

  Musliman dosljedno poštuje naredbu braka jer na to Uzvišeni ukazuje riječima: "Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna." (Kur’an, XXIV/32)

   Musliman uvažava vjerske propise jer je Islam oduvijek preporučivao obrezivanje – sunećenje, što je u nekim hadisima Allahovog Poslanika spomenuto i u imperativu. Kazao je Poslanik, a.s.: ''Pet stvari se ubraja u prirodna obilježja čovjeka: obrezivanje – sunećenje, brijanje dlaka oko stidnih mjesta – genitalija, skraćivanje brkova, rezanje noktiju i čupanje dlaka ispod pazuha.'' (Buharija i Muslim)

  Napominjemo da obrezivanje štiti od upale mokraćnih kanala kod djece. Ispitivanja koja su obavljena na oko pola miliona djece u Americi pokazuju da je mogućnost pojave upala mokraćnih kanala kod neobrezane djece deset puta veća nego što je to slučaj kod obrezane djece, a da ne i spominjemo druge bolesti koje nastaju zajedno sa upalom mokraćnih kanala!

  Pravi musliman pazi i čuva badete. On zna da je zahvaljivanje Uzvišenom Allahu na blagodatima putem namaza višestruko korisno, kao što i nezahvalnost na blagodatima ima kobne posljedice za čovjeka.

  Načitanom muslimanu je poznata ozbiljna preporuka upotrebe misvaka, da njime redovno čisti zube. Allahov Poslanik izrekao je skoro stotinu hadisa u kojima se spominje misvak i njegove vrijednosti. U nekim hadisima čak je preporučeno korištenje misvaka prilikom svakog abdesta i namaza, odnosno minimalno pet puta dnevno.

    Savremena istraživanja potvrdila su da svjež misvak sadrži tečnost koja uništava preko dvadeset i pet različitih vrsta bakterija. Dejstvo ove tečnosti je kao dejstvo pencilina, traje više od pet sati nakon upotrebe misvaka, dok savremene paste za zube, u najboljem slučaju, djeluju dvadeset minuta nakon upotrebe.
   Muslimanu je poznat halal kao i haram. On je upoznata da Islam zabranjuje određene stvari, i to isključivo zbog njihove štetnosti. Ako hoće biti i ostati musliman, on se ne smije se veseliti i kahariti uz alkohol, pušiti i bilo na koji način uživati u hladovini opijata i droge.

  Zato ako jesam musliman, ni po koju cijenu neću jesti svinjsko meso, niti hranu u u koju sumnjam da ima tragova zabranjenog mesa i masti.

   Biti majka u islamu je velika čast i obaveza. Zato majke neka Poštu Božije zakone: Kaže Uzvišeni Allah: „Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koji žele da dojenje potpuno bude. Otac djeteta ih je dužan prema svojoj mogućnosti hraniti i odijevati…

   Poštovani džemate! Znajmo da je korištenje meda lijek. Allahov Poslanik kazao je o medu: ''Lijek je u troje...'', pa je spomenuo da je jedna od tri ljekovite stvari i med. (Buharija)

    Žena je muškarcima dodijeljena kao emanet. U ponašanju prema ženi ogleda se muškarčeva plemenitost, odgoj i pobožnost. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Znajte da je najbolji čovjek među vama onaj koji najbolje postupa prema svojoj ženi.”  Prema šeriatu, muž uzdržava ženu  u zamjenu za njenu poslušnost. Božiji Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Proklet je čovjek koji zanemari potrebe svoje familije.”

   Islam dopušta rastavu braka kada nije moguće pronaći rješenje i kada zajednički život predstavlja nepodnošljiv teret. Božiji Poslanik je rekao: “Od svih stvari koje su u islamu dopuštene najgora je razvod.”

  Kad se ukažu znaci da se muslimanu ili muslimanki približava smrt, prisutni trebaju učiti Kelimei-šehadet i suru Ja'Sin, ali nenametljivo da ne povrijede i uznemire hastu.

    Poštovane sestre, draga braćo, ovo su samo neki mejnici, krajputaši, putokazi i razgraničenja na životnom putu našem, i na ovom svijetu prolaznome. Zahvalnost i poštivanje zakona Njegovih, Uzvišeni će nagraditi a nezahvalnost Allahu na blagodatima, bezbelli biće razlogom umanjivanja Allahovih blagodati prema Njegovim robovima, ali i kažnjavanja glađu i strahom. Rekao je Svevišnji Allah: ''Allah navodi kao primjer grad, bezbjedan i spokojan, kome je u obilju dolazila hrana sa svih strana, a koji je nezahvalan na Allahovim blagodatima bio, pa mu je Allah, zbog onoga što je radio, dao da iskusi i glad i strah.''
       Dova

     Gospodaru moj, učini da umrem, a da si Ti zadovoljan sa mnom i učini da budem proživljen, a da si Ti zadovoljan sa mnom, i daruj mi od Sebe snagu koja će mi pomoći.

  Milostivi Allahu, podari mi poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volim džamiju pa da se radujem petku i džumi namazu u njemu. Ne daj mi da zaboravljam svoju islamsku zajednicu.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, autor: Jusuf al-Qaradawi,, prijevod na bosanski: Džemo Redžematović 

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar