30. apr. 2015

MIMBERA - SVI GA HVALE



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ۞
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَلِلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۖ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ [٢٤:٤٢]
 صدق الله العظ

  U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

 Hvala Allahu, Svevišnjem Stvoritelju. Gospodaru nebesa i Zemlje. Poznavaocu vidljivog i nevidljivog svijeta. Vladaru Sudnjega dana. Nema drugog boga osim Njega. On je Milostiv. On je bez nedostataka. On nad svim bdi. On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri. Neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, njegovu porodicu, ashabe i sve muslimane!

  Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 12. redžeb 1436. ili 01. maj 2015. godine. Ovo je 27. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Stepenice' a današnja je ,Svi Ga hvale'.

 Allaha Uzvišenog sve što je stvoreno slavi. On Jedini zaslužuje da se voli i da se iskreno moli, da se od Njega traži, da se hvaleći Ga duša na jedinom pravom izvoru poji. Kod Njega se slivaju sve molbe naših riječi, a čitanjem Njegove objave srce i duša se liječi.

  On, neka je Uzvišen, kaže u Knjizi svih knjiga, u Kur'ani Kerimu a.š.: “Njega slave sedmera nebesa, i Zemlja, i oni na njima; i ne postoji ništa što Ga ne veliča, hvaleći Ga; ali vi ne razumijete veličanje njihovo.- On je doista blag i mnogo prašta.”

  “Allaha slavi sve što je na nebesima i što je na Zemlji, On je Silni i Mudri!”
  ”Allahu se pokorava sve što je na nebesima i na Zemlji, htjeli ili ne htjeli, a i sjene njihove, ujutro i u sumrak.” 

  Slava Allahu Čija je volja kada i gdje ćemo se roditi, kakvog izgleda ćemo biti, koliko ćemo živjeti, kada, gdje i od čega ćemo umrijeti. Njegov je zakon da moramo jesti, piti, spavati. Njegova je odredba da imamo osjećaj radosti, tuge, bola, ljubavi, mržnje i svega što sačinjava čovjekov mentalno-fizički sklop.

  Zahvala Allahu koga slavi i veliča sve što postoji, milom ili silom, čak i neživa priroda poput stijena i planina, što razumijemo iz ajeta. ”Zar ne vidiš da Allahu sedždu čine i oni na nebesima i oni na Zemlji, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a mnogi i kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi, niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.”  Čak i nebesa i Zemlja i Sunce i Mjesec slave i zahvaljuju Allahu. U vezi sa slavljenjem nebesa Taberani bilježi predaju u kojoj stoji da je Allahov poslanik, s.a.v.s, nakon što se vratio sa Mi’radža rekao: “Čuo sam veliko slavljenje Allaha na visokim nebesima. Tim velikim tesbihom i nebesa su Ga slavila iz strahopoštovanja i osjećaja slabosti prema Njegovoj velikoj Uzvišenosti. Slava neka je Najvećem, slava neka je Njemu i neka je Uzvišen.”
   Hvala Allahu Kojeg veliča i Zemlja i sve što je na njoj slavi i hvali svoga Stvoritelja, dž.š. Rijeke, jezera, i mora svojim žuborom i talasanjem hvale Allaha, subhanehu ve teala. Ikrime, jedan od eminentnih komentatora Kur’ana iz prve generacije islama, komentarišući 44. ajet sure El-Isra,’ rekao je: “Škripanje vrata i žubor vode njihovo je slavljenje Allaha.”

 Slava Allahu Kojeg i planine koje stoje nepomične, uspravne, na kijamu su, Njemu u pokornosti su i stijene i kamenje. Od Ebu Zerra, Allah bio zadovoljan s njim, prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, uzeo kamenčiće u svoju ruku pa se čulo njihovo slavljenje Allaha, kao zujanje pčela. 

 Hvala Allahu Kome i kosmos veličanstveni svojom harmonijom odaje počast, a među milionima nebeskih tijela Sunce i Mesec i nebrojene zvijezde Mu se bespogovorno klanjaju, slaveći Ga i hvaleći Njegovu nadmoć i savršenstvo.

Imami Ahmed bilježi predaju da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: ”Allah stvara oblake. Oni govore najljepšim govorom i najljepšim se smiješkom smije.” Ovo je aluzija na grmljavinu kao govor, i munju kao smiješak. I hrana na koju nam Svevišnji ukazuje kao na svoju blagodat slavi Allaha, dž.š. Od Ibn Mes’uda, r.a, prenosi se da je rekao: ”Slušali smo hranu koju smo jeli kako slavi Allaha.” Ako hrana slavi i hvali Allaha, dž.š, kako bi to trebalo da čini čovjek radi koga ju je Svevišnji stvorio?

  Slava Allahu Kojeg mnogobrojne vrste ptica širenjem krila slave što ih je nadahnuo i uputio. Bez kompasa i navigacionih sistema one prelijeću hiljade kilometara seleći se, čak s kontinenta na kontinent, u jatima i povorkama precizno organiziranim. ”Zar oni ne vide ptice iznad sebe kako raširenih krila lete, a i skupljaju ih? Samo ih Milostivi održava; On, zaista, sve dobro vidi. 

  Hvala Uzvišenom Allahu koji stvori i one vrste koje žive i u vodi i na kopnu. Među takvima su i žabe, koje su takođe biser u niski sveopćeg tesbiha Allahu, dž.š. One krekeću poput uvježbanih horova i tako hvale i slave Gospodara svjetova. Zbog toga ih je Resulullah, s.a.v.s, zabranio ubijati, rekavši: ”Njihovo kreketanje je tesbih” 

 Slava Allahu Koji učini da sve u tesbihu iskazuje slavu Uvišenom Stvoritelju Allahu, dž.š. Svi slave samo se čovjek kao Njegovo najsavršenije biće i kruna Njegovog stvaranja dvoumi ili odbija pridružiti tom sveopćem slavljenju, veličanju i hvalenju Gospodara nebesa i Zemlje. Mnogi su Mu pokorni i predano Mu služe, a “mnogi i kaznu zaslužuju”…. 

  Prenosi Ebu Hurejre, da je Poslanik s.a.v.s., rekao: “Imaju dvije riječi lahke za izgovor, teške na mizan-tereziji, a neobično drage Svemilosnom; to su – “SUBHANALLAHI VE BIHAMDIHI SUBHANALLAHIL-AZIM –“ 

  Od Abdurrahmana bin Amra, r.a, prenosi se hadis da je Nuh, a.s, oporučio dvojici svojih sinova: “Naređujem vam da učite: – SUBHANALLAHI VE BIHAMDIHI – jer je to dova za sve i s njom se sve opskrbljava.” 

   Dova

  Pa, slavljen neka je Allah kad god omrknete i kad god osvanete, – Njemu neka je pohvala i na nebesima i na Zemlji, – i predveče i u podne.”

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, dr. hfz. Halil Mehtić


Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar