7. jun. 2015

ADETI NAŠI - RASTIRANJE TRAHANE


LIJEPA NAŠA BOSNA

Nijaz Salkić

Rastiranje tahrane-trahane


Kao mnogo štošta, uamanetili smo sa istoka i trahanu-tahranu. Za veće količine tahrane pobrinemo se tokom ljeta, baš kao što to radimo i sa drvima, jerbo, zima je duga i zahtjevna. 




Za pripremu trahane se može koristiti ,kupovna' germa-kvasac a možemo je i sami napraviti od komada tijesta pripremljenog za hljeb. Baš taj kvasac trahanu učini tahranom i dadne joj njen specifičan kiselkasti ukus.

 

Postupak 


Prvo što uradimo, umiješamo tijesto kojeg ostavimo da ‘odleži’ najmanje jednu heftu  na hladnom i suhom mjestu, kojeg bar jednom dnevno promiješamo. Ko hoće kiseliju tahranu može je držati da 'odstoji' i 3 hefte. Kada se poslije 7 dana tijesto ,odmori', onda ga rastiremo, odnosno utrljavamo kroz rešeto.   


 

Težak i zahtjevan je to postupak ali se na kraju obradujemo kada dobijemo kuglice trahane. Postupak ,rastiranja' traje najmanje jedan dan a rade ga  strpljive i jake žene. Tako dobijeni proizvod zvani tahrana, suši se na velikoj bošči-čaršafu najmanje dva tri dana na ljetnjoj temperaturi ili u avliji na suncu. 




Čim se dobro osuši, trahanu spakujemo u suhe posude a najbolje da ih saspemo u staklene galone. Kada nam prahne dobra čorba od trahane, začas nastavimo vodu i zaspemo svoju porciju ukusnu supe od tahrane.

Afijetola i upamet! 



Ni komentarjev:

Objavite komentar