12. jun. 2015

MIMBERA - POVRATAK SEBI



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ۞
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ [٢:١٨٥] 
 صدق الله العظيم
     U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
  Hvala Allahu Gospodaru Zemlje i neba, noći i dana,  šehadeta, namaza, zekata, hadža i posta mjeseca ramazana. Salavat i selam najodabranijem stvorenju, Allahovom miljeniku, od svih poslanika odabraniku, najboljem zagovorniku na suda Danu. Selam Ahmedu, Mustafi, Muhammedu, najboljeg ummeta predvodniku.
  Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 25. ša'ban 1436. ili 12. juni 2015. godine. Ovo je 33. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Šaban i Ramazan', a današnja je ,Povratak sebi'.
  Zadnja je džuma u mjesecu ša'banu, slijedeću klanjamo u mjesecu ramazanu. Ukupno ih je četiri u ramazanu a peta je na Bajram u veselom mjesecu ševvalu. U četvrtak svoju blagost prosuće ramazan, on je postom nagizdan, u njemu se najviše uči časni Kur'an. 
 Kaza Uzvišeni Allah: “U mjesecu Ramazanu objavljen je Kur’an, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanje dobra od zla…”
  Svako od rođenja treba da se Boga boji, ko se time na vakat okiti, on kroz život čvrsto na nogama stoji, to bude uzrokom da se nikoga ne boji. Zato što mu je Kur'an pratilac i drug bogobajznik ima prosvijetljen um.
   Reče Allahov miljenik i Božiji Poslanik: "Tri stvari otklanjaju zaborav, a potiču pamćenje: učenje Kur'ana, pranje zuba (misvakom) i post."
  Zaista je vrijeme ramazana blagoslovljeno u svakom njegovom trenu, minutu i sahatu kako u noći tako i danju. To su hairli momenti u kojima promišljamo i prebjeremo svoj hal u godini što ostade iza nas. Prilika je da izvagamo svoju dušu i volju, iman, islam, ihsan, ahlak i namaz. Koliko od prošlog ramazana proučismo ajeta, džuzova i hatmi iz časnoga Kur'ana? Koliko ajeta prostudirasmo, sura napamet naučismo i hadisa anlajsasmo?
  Kada preselimo i s Božijom pomoći Poslanika sretnemo možemo li ponosno da mu kažemo: “Evo, Poslaniče Božiji, ovaj tvoj rivajet sam koristio tu i tu, ovaj Kur’anski ajet tu i tu, sam primijenio.”
  Prenosi se od bliskih Bogu: “Odista je jadan i odveć je taj musliman nesretnik kome prođe dvadeset četiri sahata, a da ne pročita barem pedeset ajeta iz Kur’ana.”
  Svako bar pred kraj života sebi treba doći i kroz trenutke pročišćenja proći. Prvi znak povratka je pridržavanje Kur'ana i Sunneta, jer zaista nema uspjeha na oba svijeta bez čvrstog prihvatanja osnovnih temelja. Koji god se oko toga pogađa on svoj spas i povratak Kur'anu, Sunnetu i islamu odgađa, njega šejtan svojim strelicama do propasti pogađa.
   Dobar znak za spas, da ilumli, pobožan i učen čovjek, bude blizu nas. Opet, drugi išaret slabosti i propasti je da se družimo sa nezahvalnicima, prema namazu nebrižnicima i otvorenim griješnicima.
  Plaho dobro svojstvo vjernika je pozitiva i životna perspektiva. Vjernik nije melanholik, nije slabe volje, bez ambicije, bez kondicije, bez svježe misli i zamisli. Vjernik je poput ispravne mašine i motora, od prve pali, ne treba ga gurati i na njega čekati da dobro uradi i posao pošteno odradi. U vjernika je ogromna nada a život nije pusta parada već borba da dobro svijetom zavlada. Vjernik širi pozitivu a zatvara šejtansko djelovanje kroz negativu. Vjernik se nikada ne očarava šejtanskom spletkom, vjernika život ne razočara, zato što ga lijepo mišljenje o Allahu Uzvišenom u životu održava.
   Rekao je Allah, subhanehu ve te'ala: „Ne gubite nadu u Allahovu milost ...“( Ez-Zumer, 53.)„A u milost svoga Gospodara ne gube nadu osim zabludjeli, zalutali.“( El-Hidžr, 56.
  Pred početak ramazana nam je dužnost prva, popravljanje sebe i svojih ukućana. Ako stignemo, bilo bi veoma lijepo pozvati još kojeg insana, npr., komšiju, prijatelja i ahbaba da radimo na putu dobra i napretku islama.   
  Posebno je poznato udjeljivanje preko cijelog ramazana sadekatul-fitra na svakog porodičnog člana i dijeljenje tačno izračunatog zekata, radi čišćenja svoga imanja. Znajmo da niko nije postao siromah kada je dijelio svoj imetak kroz sadekatul-fitr i zekat. Rekao je Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: „Sadaka-udjeljivanje nimalo neće umanjiti imetak.“ (Muslim)
  Davanje sadake je povod olakšavanja životnih problema. Nakon što potrebnom pomognemo, srce će osjetiti olakšanje i biće nam u duši bolje.
  Braćo i sestre u vjeri islamu, već danas  obucimo odjeću sabura i namirišimo se mirisom namaza za nadolazeće dane i noći ramazana jer Milostivi Halik kaza: ,,Vi kroz sabur i namaz treba da dobijete snagu.'' (Kur'an, 2:153). A sabur je post. Alejhisselam „mjesecom sabura'' nazva cijeli ramazan jer se u njemu kroz sabur duša da bude pokorna Uzvišenom Allahu, odgaja i navikava.
   Za post nam pripada posebna nagrada koja ne ulazi u fond ostalih dobrih djela, jerbo za post slijedi posebna nagrada. Kazao je Uzvišeni Allah: ,,Niko ne zna šta se skriva kao utjeha i kao nagrada za ono što su dobroga uradili.''  (Kur'an, 32:17).
  Post je, dakle, povratak sebi i svojoj duši koja se sjeća svoga porijekla i svog imena kako bi znala gdje je i šta je u ovom svijetu samoće i zaborava.
  Dvije su vrste bogataša i siromaha. Oni što se dunjalukom zaogrnuše i ahiret u stranu odgurnuše i oni bolji bogataši što ih iman, vjera i duhovnost krasi.   
  Zaista je siromašan onaj kome prođe dan a da bar jedan ajet ne nađe u njegovom srcu stan. Jadan li je onaj čija se duhovna hrana internet, časopisi, izjave čarobnjaka, proricatelja. Lišen je svakog dobra onaj ko duhovnu hranu nalazi u čitanju časopisa, novina, pjesništva, izjavama čarobnjaka, u proricanju proricatelja a  ne u govoru Kur'ana azimu-šan.
      Dova
   Bože naš, kada ožednimo, Ti nas napoj! Kada onemoćamo, Ti nas ojačaj! Kada skrenemo, Ti nas na pravi put vrati! Kada obolimo, Ti nas ozdravi i izliječi! Kada te zaboravimo, Ti nas podsjeti! Kada nas neznanje o Tebi zadesi, Ti nas pouči! Kada nam oteža put ka Tebi, Ti nam olakšaj! Kada osiromašimo, Ti nas učini imućnima! A kada se udaljimo od Tebe, Ti nas približi Sebi, o, Najmilostiviji. Podari nam znanje koje je korisno, opskrbu koja je halal i djelo koje će primljeno biti. Olakšaj nam, nemoj nam otežavati i podari nam svoj oprost, jer Tebi se mi vratiti!
  Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir


Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar