18. sep. 2015

MIMBERA – HATME USPJEH U ŽIVOTU



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَاصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُم بِالْغَدَاةِ وَالْعَشِيِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُ ۖ [١٨:٢٨]
صدق الله العظيم
       U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
  Hvala Allahu, Plemenitom, Moćnom, Darovatelju i Dobročinitelju, Koji nas uputi imanu, odabra našu vjeru i iz prevelike milosti nam posla najplemenitije i najodabranije stvorenje, vjerovjesnika Muhammeda, s.a.v.s. Odlikova ga časnim Kur'anom, mu'džizom koja će trajati sve dok protječu vremena, kojom izaziva sve ljude, džine i nadvladava dokazima sve zalutale.
 Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 04. zu-l-hidždže 1436., ili 18. septembar 2015. godine. Ovo je 47. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Naučimo sufaru', a današnja je, ,Hatme, uspjeh u životu'.
 Riječi Uzvišenog: "Budi čvrsto uz one koji se Gospodaru svome mole ujutro i navečer u želji da naklonost Njegovu zasluže". (El-Kehf,28)...
  Mnogo se govori i piše o pravilnom podizanju i odgoju djecu. Istražuje se, pišu se knjige, brane diplome i doktorske disertacije na tu temu, i shodno tome, grade karijere. (Samo)Pozvani na okruglim stolovima i tribinama prozivaju krivce za moralni pad omladine i nazadak društva. Zbog ,brige' za posrnuće čovjeka, diže se medijska halabuka oko ,spašavanja' čovječanstva. ,Mali čovjek' bi pomislio da je postignut napredak, a nije tako, kada se spuste zavjese i  pogase svjetla, hroničari zabilježe još jedan medijski događaj i ništa više.
   Kritikovati i upirati prst na ovoga i onog je najlakše. Svi bi mi voljeli odgojeno dijete u kući. Znano je da je ovaj svijet dinamičan i da funkcioniše na neprestanom kretanju i trudu. Da bi trud iznjedrio hairli rezultat, uradimo sve što moramo, a ponajprije Bogu Dragom dovu uputimo. Onaj ko za djecu svoju dovi, neka se usput i potrudi, jer dova bez zalaganja je kao odlazak na njivu i čekanje, da će nam posao neko drugi odraditi. Naši dobri prednici govorili su: Trud je od nas, a pomoć i uspjeh od Allaha.
  Poštovani džemaate, znajmo da nam djeca sama neće postati muslimanima. Vodimo brigu o njima i  odgajajmo ih kao muslimane. Provodimo više vremena sa njima. Prenesimo na njih informacije iz svog djetinjstva, kazujmo im o našim precima, historiji i kulturi, a onda svoju djecu odvedimo u mekteb. Što ranije uspostavimo vezu sa džamijom i mektebom, sačuvaćemo svoju djecu. U mektebu će ako su redovni, naučiti osnove vjere, ahlak-lijepo ponašanje, ibadat, kur'ansko pismo, a u konačnici stići do prve hatme.
  Znano je da je svaki čovjek jedinka u univerzumu, koji iz svog ugla posmatra svoje okruženje  i vidi koliko vidi. Ko hoće, vidjeće da kao muslimani, malo čitamo i znanjem se kitimo. Najžalosnije je da nas ima mnogo koji nismo pročitali pismo što nam je poslano od Allaha, a to je Kur'an a.š. Dokazano je da polaznici mekteba više čitaju, imaju priliku da klanjaju i o vjeri uče, nego dok su sa roditeljima u stanu ili u svojoj kući. 
  Neko je davno vjernike dezinformisao da je Kur'an težak i da se treba čovjek kvalifikovati da bi ga razumio. A Allah,dž.š., na više mjesta ističe da je Kur'an  jasan. Istina je da u Kur'anu ima ponešto, što je za nas nejasno, ali to ne bi trebalo biti prepreka da ne čitamo Kur'an.  Allah.dž.š.,kaže:
هُوَ الَّذِي أَنزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ مِنْهُ آيَاتٌ مُّحْكَمَاتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتَابِ...
"On Tebi objavljuje Knjigu, u kojoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige"(Ali Imran,7)          
   Draga braćo, poštovane sestre, naučiti čitati Kur'an je čast i privilegija. Ponosno je dočekati u džematu hatme. Ponos u pravog roditelja je vidljiv na dan kada mu dijete izađe na prve hatme. Ponos muallima-vjeroučitelja primjetan je uoči svake nove hatme. Džematlije ponos ne kriju kada na novim hatmama u svojoj džamiji prisustvuju. Vaga uspješnosti imama je broj izvedenih učača u Kur'anu i izvedenih hatmi. Hatme su mjerilo rada i lakmus uspješnosti imama i džemata. Muhammed, a.s.  je rekao: ,Onaj koji nije uspio naučiti Kur'an u svom životu, kao da nije ni došao na Ovaj svijet.'
  Kazuju da je bio čovjek koji je mnogo štedio da bi mogao kupiti skupocjenu garnituru namještaja, što je i učinio. On i supruga su se tome mnogo obradovali. Međutim malo dijete, koristeći njihovu nepažnju, uzelo je nož i počelo sjeći i kidati namještaj. Kada je to otac ugledao, počeo je izbezumljeno tući dijete oštrim žejleznom šipkom po prstima. Dijete čitavu noć od jakih bolova nije moglo oka sklopiti. Ujutro je upala zahvatila prste i doktor je naredio da se moraju amputirati, što je i učinjeno u jednoj od bolnica. Kada je otac došao da nakon operacije posjeti sina, dijete je zavrištalo: " Babo, babo vrati mi prste pa neću više sjeći namještaj." Pošto je otac to čuo, uzeo je sebi život. Uvijek neka nam je na pameti da su ljubav, odgoj  i nježnost potrebni djetetu kao što su mu potrebni svjetlost i hrana,  jer u okrilju ljubavi ono se razvija i napreduje.
   Dova                               
   Svemogući, učini Kur'an učini proljećem naših srca! Uputi nas na dobro i na pravi put, učini Kur'an sagovornikom u kaburu i zaštitnikom na Sudnjem danu. Amin!
  Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, ,Islam i zdravo življenje'.


Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar