27. okt. 2015

JESEN OKO NAS, JESEN U NAMA


Nijaz Salkić  


  
Volim lišće proljetno i lišće jesensko. Proljetno zbog zelenila a jesensko zbog spektra šarenila  svih vrsta opadajućeg lišća. Iskoristih današnji  dan za šetnju obližnjom šumicom. Bilo je sunca ali su šetači ipak obukli toplu odjeću. 



Idila jesenska se zavukla u svaki kutak prirode. Umorno drveće je na godišnjem odmoru koji će trajati narednih  5 mjeseci.  Svakodnevno se vjetar trudi da sa grana skine tešku lišćavu odjeću. Vjeverice popunjavaju zalihe hrane za dugu i tešku nastupajuću zimu. 
 

Teško čistačima ulica. Kud god kreneš lišće prekrilo asfalt, popadalo po kanalima i dvorištima škola i ustanova.  Šumski putevi su razgaženi od traktora koji  uveliko voze drva za furune u domaćinstvima. Drva su ove godine skuplja nego lani.


Svaka nova jesen budi  u čovjeku različite osjećaje. Omladina svake jeseni proba obući novu odjeću i po mogućnosti da je u trendu i da je odjeća poznate marke. Stariji u jeseni vide svoju jesen koja neumoljivo dolazi. Sijede kose i umorne oči govore bolje od svakog rodnog lista.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar