3. maj 2019

MIMBERA - POČETAK RAMAZANA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ 
 صدق الله العظيم
U ime Allaha, svjetova Gospodara!
Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam na poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, njegove vrle ashabe, i na sve one koji su živjeli i umrli sa istinom u svojim riječima i u svojim djelima.
A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 28. ša'ban 1440. ili 03. maj 2019. godine. Ovo je 34. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Ramazan i dova', a današnja je, ,Početak ramazana.'
Cijenjeni džemaate!
 Uzvišeni Allah kaže: ,,U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla..'' (El-Bekare, 185.)
Neki život predstavljaju kao neponovljivu priliku za igru, zabavu, provod, i za zadnju šansu. Nižu nam se ramazani u životnom nam đerdanu, bajramom sve teže prebacujemo svoje životne, đerdanske bobe. Po ko zna koji put, zapitajmo se šta je nama ramazan? Je li to mjesec pojačanog slušanja Božije riječi, upute, razgalice, lijepe međuljudske, mehlemske spanosne riječi ili je mjesec dana nespavanja, umora i gladovanja. Vjerujem da je naš spas u vraćanju svome Gospodaru preko različitih vrsta ibadeta, namaza, posta, učenja Kur'ana, dijeljenja sadake, zikra itd.
Sestre i braćo, vrijeme je da se pripremimo za iskren nijjet, da ćemo postiti cijeli ramazan i da ćemo, svake noći ramazana, klanjati teravih namaz u džematu. Jerbo, ,,Ko isposti mjesec ramazana, ko klanja noćni namaz u ramazanu, vjerujući u Allaha i nadajući se njegovoj nagradi, bit će mu oprošteni prethodni grijesi.''
Vrijeme je da već sada očistimo srca od zlobe, zloba u srcu proizvodi mržnju i želju za osvetom, zloba je sestra zavidnosti, koja izjeda čovjekovu dušu i „uništava dobra djela, kao što vatra uništava drva“.
Poslanik, s.a.v.s, je rekao da će biti oprošteni prošli grijesi onome ko bude proveo ramazan u ibadetu nadajući se nagradi od Uzvišenog Allaha. Rekao je i da je osim farzova najvrijedniji namaz noćni namaz, te je savjetovao da se malo odspava poslije podne (kajlule) kako bi čovjek bio spremniji za noćni namaz.  
Vrijeme je da učinimo iskrenu tevbu (pokajanje) za sve grijehe, za one koje znamo i one koje ne znamo, da ramazan dočekamo čiste duše, čista srca i tijela. Da potražimo one kojima smo dužni i one koje smo uvrijedili i povrijedili. To je potrebno da nam post i cjelomjesečni trud i ibadet ne ode na njihov tas dobrih djela, a da nama od ramazana ostane samo gladovanje i žeđovanje.
Gledajmo i na ovaj ramazan kao da nam je posljednji, zbilja, ko je od nas siguran da će dočekati sljedeći ramazan ili da nas neka bolest ili nevolja neće omesti da postimo slijedeći ramazan. Gledajući tako na ramazan, srce će biti mekše, duša čištija, osjećaji istančaniji, um bistriji, a tijelo će hrliti dobrim djelima kao što pčela hrli cvijetu punom polena i nektara, bićemo pripremljeniji na ramazan.
Već danas obiđimo svoju najbližu rodbinu, prije svih roditelje a zatim amidže, dajdže i tetke, ili ih bar nazovimo telefonom, čestitajmo im nastupanje mjeseca ramazana. Održavanje rodbinskih veza jedno od najboljih djela kojim trebamo započeti mubarek ramazan.
Već danas se oslobodimo ružnih misli, obucimo odijelo optimizma i pozitive, napravimo u sebi i oko sebe pozitivno ramazansko ozračje. Neka se ramazan vidi u našim očima, na licu, u pokretima, u odnosu prema ljudima, u postupcima, u stavu. Ružne misli ne pristaju vjerniku a dahabetile postaču.
Kada su Poslanika s.a.v.s., upitali: ,,Koja je sadaka najbolja?” on je odgovorio: ,,Sadaka koja se da u ramazanu.” Zejd ibn Sabitu, r.a. o vrijednosti sadake u ovom mjesecu je rekao: ,,Zejde! Ako nemaš šta da daš učestvuj sa onima koji daju sadekatu'l fitr pa makar sa komadom kanapa.” (Taberani)
Poslanik s.a.v.s je upozoravao da ljudi treba da se zadovolje sa malo hrane a kada počnu jesti da ne pune želudac u potpunosti već jednu trećinu da ostave za zrak, drugu trećinu za vodu a treću trećinu da ostave za hranu. Prepun stomak umrtvljuje srce i donosi nemar i lijenost u ibadetima.
Riječ „mukabela“ mogli bismo definirati kao druženje u džamiji koje se organizira tako da jedan ili više dobrih učača, uče Kur’an, a prisutni mirno, pažljivo i dostojanstveno slušaju. Poslanik a.s. je imao običaj preslušavati ashabe u učenju Kur’ana. Kako vidimo, još od Poslanika, s.a.v.s., datira praksa mukabele.
Riječ iftar označava završetak jednog dana posta nakon zalaska sunca. Iftar je više od obične večere. To je prilika za otvorimo naša, cijele godine zatvorena kućna vrata, na muhabet na druženje i bolje upoznavanje. Iftar je prilika da, uživajući u Allahovim blagodatima, radosni što smo ispostili još jedan dan, tu svoju radost podijelimo sa svojim najbližima, prijateljima, komšijama i poznanicima. Allahov Poslanik, s.a.v.s, je rekao da vrijeme dok iščekujemo iftar ima svoje vrijednost te ga treba provesti u zikru, istigfaru i dovi Uzvišenim Allahu. U jednom rivajetu se kaže: ,,Allah u iftarsko vrijeme oprašta Svojim robovima koji su zaslužili da uđu u vatru. To iftarsko vrjeme se ponavlja svako ramazansko veče.”
Allahov Poslanik, s.a.v.s, nije odbijao ničiji poziv na iftar, bio on bogat ili siromah a kada bi bilo više poziva odazivao se onom ko je pozvao prvi. Allahov Poslanik, s.a.v.s, nije iftario sam. On lično je služio svoje goste i pratio ih do vrata kada bi pošli. Vasil ibn Eska, stanovnik Suffe je rekao: ,,U mjesecu ramazanu, ashabi su nas pozivali na iftar grupu po grupu. Kako je ramazan odmicao jedne večeri niko nas nije pozvao na iftar. Sljedeći dan smo zapostili gladni a kada je došlo vrijeme iftaru opet se nije pojavio niko ko bi nas pozvao na iftar. Kada nas je glad iscrpila požalili smo se Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, Situacija u kojoj smo se našli je mnogo rastužila Allahovog Poslanika, s.a.v.s pa je upitao svoje supruge da li ima kod njih nešto za jelo. One su odgovorile da kod njih nema hrane i da i one nisu ništa jele. Allahov Poslanik s.a.v.s je podigao ruke i uputio dovu: ,,Allahu moj, molimo Te za tvoju dobrotu i Tvoju milost. Sve je u Tvojoj vlasti (Tvojoj ruci) i Ti si svemogući!'' Samo što je završio sa dovom pojavi se jedan čovjek sa pečenom ovcom i hljebom. Allahov Poslanik, s.a.v.s, je to stavio pred nas i mi smo jeli dok se nismo zasitili. Onda je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: ,,Mi smo tražili od Allahove dobrote i milosti jer je On Svoju milost kod Sebe sačuvao za nas.” (Ebu Nuajm, Hiljetu'l Evlija, II, 22)
Teravih-namaz je, kao što je poznato, sunnet i klanja se u džematu uz jaciju namaz. Treba naglasiti da se teravija klanja istom brzinom i tempom kao bilo koji drugi namaz, ni brže ni sporije.
Najčešće se prije teravije drži ramazanski ders-vaz. To su kratke upute imama ili vaiza klanjačima o značaju ramazana u životu vjernika, jer je ramazan prilika za preokret u životu, glede namaza, dolaska u džemat, odgoju djece i međuljudskih odnosa.
Dova
Molim Te oprosti naše grijehe, molim Te da se izmirimo sa našom braćom i sestrama i da pred ramazan očistimo naša srca da u njima ne bude nimalo zlobe ni prema kome. Amin!
Molim Te, daj nam mudrosti da očuvamo poštovanje prema džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Volimo džamiju, radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari.

Nijaz Salkić


Ni komentarjev:

Objavite komentar