6. sep. 2019

MIMBERA - UPIS U MEKTEB



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
 قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ
صدق الله العظيم

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti.
 Allah, dž.š., u  39. suri (Ez-Zumer / Skupovi) u  9. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ
Reci: ,,Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!"
 A zatim, danas je petak, 06. septembar 2019., ili  07. muharrem, 1441. godine. Ovo je prva džuma u novoj hidžretskoj godini.
 Cijenjeni džemaate!
Sutra inšaAllah, počinje nova mektebska godina. To je svijetli trenutak u životima roditelja i naše djece. To je dan za nezaborav. To je momenat kada se mlado biće (na)uči kako se i u kojoj ruci nosi fenjer vjere kroz tminu dunjalučkih zabluda. Zaista  se u mektebu stiče znanje bez kojeg nema napretka. Jerbo znanje je životna luč koja vodi putu spasa, magfireta, merhameta, berićeta….
Uzvišeni Allah dž.š. znanje stavlja na prvo mjesto, samim stvaranjem pera. ,,Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: 'Prvo što je Allah stvorio je pero, a zatim mu rekao: 'Piši!' - i tada je zapisano ono što će se desiti do Sudnjeg dana. "(Ebu-Davud, Tirmizi i imam Ahmed)
Da je znanje doista nimet i berićet za insana svjedoče i prve riječi u Kur'anu:
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ
Uči, čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,
Zatim Uzvišeni u suri Ez-Zumer u 9. ajetu veli:
قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ
Reci: ,,Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!"
Ovdje je znanje stavljeno ispred svakog drugog djelovanja. Dakako, prednost svakom znanju da se uči i nauči i ovlada njime, pripada znanje o našem Stvoritelju s.v.t.a. To znanje bezbeli (na)učimo u mektebu.
O tom znanju nam prve lekcije pruži naša ulema, oni su naši predvodnici i lučonoše znanja o vjeri. Oni nas vode sigurnim i utabanim  stazama vjere. Oni su naši brižni pastiri koji paze da ne zalutamo u labirintu života i  prašumi šejtanskih zamki i šarenih laža.
Draga braćo i poštovane sestre!
Sutra je baška dan kada ćemo svoju dječicu povesti za ruku i upisati kod svojim imama i muallima u mekteb. To je početak mektebske godine kada će  djeca i učenici koji su već pohađali mekteb nastaviti i utvrditi naučeno iz prethodnih godina.
Prvi mektebski dan treba biti svečan dan. To je dan kada ćemo svoju djecu djecu okupati, najsvečanije obući, najljepšim mirisom namirisati, opremiti ih ilmihalima, sveskom i priborom i dovesti u mejtef. Imami će sigurno biti najsretniji ljudi kada ponovno ugledaju roditelje i djecu u džamiji i u mektebskim klupama. Dočekaće vas na vratima i poželjeti vam iskrenu i toplu dobrodošlicu.
Sestre i braćo!
Poradimo makar trenutak više na animiranju i obavještavanju svoga komšiluka, a dahabetile onih koji imaju djecu mektebskog uzrasta, da ih sutra, prekosutra ili kroz mjesec dana upišu u mekteb. Za svako dijete, brate i sestro, koje tvojim sebebom krene u mekteb, imaćeš inšaAllah nagradu, znajući pri tom da je naše da pozivamo a Allah je onaj Koji upućuje na pravi put.
Kada dijete prijeđe mektebski (džamijski) prag ono doživljava ambijent džamije, čistoće, uređenosti i dobrodošlice. Zato je zadatak onih koji brinu o džamiji i mektebu i imućnijih džematlija, da mekteb i učionica imaju dobre uslove za odvijanje vjerske nastave.
Svaki mekteb bi trebao imati bar jedan računar opremljen korisnim vjerskim programima, projektor za produciranje nastavnih sadržaja, dovoljan broj vjerske literature od ilmihala, sufara, tedžvida, Kur'ana i ostalih potrebnih sadržaja. Za najmlađe bi trebalo pripremiti vodene bojice, plastelin, makaze, platno, papir za crtanje i druga pomagala. Učionica bi obavezno morala imati kakve-takve klupe i tablu sa flomasterima tipa  ,piši-briši' a u najgorem slučaju klasičnu tablu sa kredama. To sve zato što djeca dolaze iz moderno opremljenih škola u kojim se služe svim tim naučno-nastavnim pomagalima. Uz sve to treba znati da je škola obavezna i tamo djeca sjede u klupama kojiko moraju a u mektebu provedu onoliko vremena koliko ih imam i džamijski prostori budu uspjeli privući i zadržati u mektebu.
Draga moja braća i poštovane sestre!
Na kraju ove današnje hutbe apelujem i u neku ruku molim imućne muslimane i muslimanke da se stave na raspolaganje svom imamu i muallimu da saslušaju potrebe imama i svojim novcem pomognu mektepske potrebe. Samo na taj način možemo djecu privući i zadržati u mektebu i samo na taj načn imamo potpuno pravo od naših imama i vjeroučitelja zahtijevati i očekivati dobre rezultate na vjerskoj pouci.
Dova
Svemogući Allahu, podari svakom džematu džometa i vakifa, muslimana i muslimanki pružene ruke, koji će razumjeti važnost vjerskog odgoja naše djece i omladine.
Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari 

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar