31. jul. 2020

MIMBERA - BAJRAM U NAS

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:

قال الله تعالى فى كتابه الكريم :

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

وَأَنَّ هَٰذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ ۖ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِ ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُم بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ [٦:١٥٣]

صدق الله العظيم

    U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

Allahu ekber! Allahu ekber! Allahu ekber! Lailahe illallahu vallahu ekber, Allahu ekber ve lillahil hamd. Zahvala pripada Allahu koji nam stalno obnavlja džume i praznike da bi u njima u izobilju dao dobra Svojim robovima. Neka je Allahov blagoslov na Muhammeda a.s., njegovu porodicu i ashabe sve do Dana kada će svjedoci svjedočiti. 

A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 10. zu-l-hidždže 1441. ili 31. juli 2020. godine. Ovo je 48. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Zulhidždže', a današnja je, ,Bajram u nas.'

 Kaže Allah dž.š.: ,,I doista, ovo je Pravi put moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite..." (El-En'am,152).

Musliman zna šta je bajram, bajram je utkan u kodu našeg bitisanja. Da se bajram voli dokazuju imena ljudi, jela, nazivi ulica, trgova, gradova u kojima se bajram udomaćio i rašehatio.

Neki slave praznike danom smrti svojih vladara, pojedini slave danom ženidbe svojih vladara, dok drugi uzimaju pomračenje Sunca praznikom.

Islamski blagdani dolaze poslije velikih ibadeta. Kod islamskih šartova u namazu pet puta dnevno se vezuje za Uzvišenog Stvoritelja, kod zekata i sadake tokom čitave godine kontinuitet se nastavlja, a post i hadž se obavljaju jednom godišnje.

Ima ibadeta poslije kojih nije propisano veselje i blagdan, osim poslije posta, zato što je to najjači ibadet, tokom koga vjernik treba da polomi okove šejtana koji stanuje u čovjeku i da ga protjera iz mjesta obitavanja, te da mu ukaže da ga je pobijedio, jer to Allah traži od nas da učinimo u mjesecu ramazanu.

Razmislimo o hadždžu. Ovaj ibadet je vrlo značajan, propisan je vjerniku jednom u životu ako je u mogućnosti.

„Ko obavi hadž, pa ga ne pokvari lošim govorom niti nemoralom, vraća se sa hadža kao dijete rođeno, čisto od grijeha.“ (Hadis)

Prvo obilježavanje bajrama spomenuto je u hadisu kada je Allahov Poslanik, alejhi-s-selam došao u Medinu, Medinelijama, koji su imali dva dana u kojima su održavali svoje igre, rekao: ,,Allah vam je ta dva dana zamijenio boljim danima: Ramazanskim i Kurbanskim bajramom'' (Nesai i Ibn Hibban)

Poslanik s.a.v.s., nas je poučio o časnim danima, mjesecima, prvacima i ženama.

- Četiri odabrana dana su: Petak (džuma) je najodabraniji dan, Jevmu-ašura, Jevmu-nahret (kurban), i Idil-fitr. To su ta četiri dana.

- Četiri odabrana mjeseca su: redžeb, pa zulkade, zul-hidždže i muharrem.

- Četiri odabrane žene su: Merjema (kći Imranova i majka Isaa a.s.), Hatidža r.a. (žena Allahovog Poslanika,), Asija kći Muzenama (žena Faraona), i hazreti Fatima (kćerka Allahovog Poslanika).

- Četiri odabrana prvaka naroda su: Muhammed a.s. je prvak Arapa, Selman El-Farisi je prvak Perzijanaca, Suhejb je prvak od Vizantinaca i Bilal Habešija je prvak kod Abesinaca."

Bajram u svakom muslimanu budi pozitivna čuvstva. Ako ništa drugo svako ko je ponikao u islamu zna kada je bajram, zna da treba napraviti baklavu, očistiti kuću i avliju, naći se u džamiji na bajram i zna čestitati bajram. Oni većega imana će postiti mjesec ramazan, biti na dnevnim namazima i teravijama, pravilno podijeliti sadekatul fitr i zekat, na vrijeme kupiti kurban i na propisan način obilježiti bajram.

Treba znati da je svako ko se rodi u okrilju muslimanske porodice musliman, a iman (mu'min) je trud i nadgradnja. Mu'min-vjernik je viši razred, viši stadij, nad standard.  Postići i dostići stepen mu'mina  je vruća želja svakog muslimana.

U vrijeme Bajrama bi trebali biti iskreni, kao što trebamo prije i poslije bajrama. Posjete su potreba i dužnost u danima bajrama. Obići roditelje, sestre i braću, komšije i prijatelje i posebno one kojima je uskraćena roditeljska ljubav (siročad) je dužnost. Pred bajram i na bajram sjetiti se se svojih rahmetlija, naših dragih koji su se preselili s ovog svijeta je jako korisno, zato što ćemo i mi uskoro biti potrebni te pažnje.

Obradovati najmlađe, djecu bez roditelja i starije, djede i nane koji nemaju svojih potomaka ili su ostavljeni na milost i nemilost svojih sunarodnika na bajram je jako pohvalno djelo. Topla riječ i poklon bajramski, biće im mehlem na ranjenu dušu.

Podsjetimo se, da nije musliman onaj koji ne govori sa svojim bratom muslimanom duže od tri dana ili kaže Poslanik: Nemoj uznemiriti susjeda ni mirisom hrane svoje ako mu od toga nisi u stanju dati nešto. Jasno je kad čujemo ove Poslanikove poruke da su nam odnosi sa komšijama od velike važnosti u vjeri  a i samome životu i na ovome i na budućem svjetu.

Kao  što pred bajram čistimo svoje kuće, stanove avlije džamije i slično, trebamo očistiti svoja srca, da u njima ne bude mržnje, zavidnosti, oholosti i škrtosti.

Bajram mora ostaviti trag na muslimanu, kao što ostavlja trag na čistoći  kuća, avlija, mahala, sela i gradova. Musliman mora posjećivati ljude i mora primati ljude u svoju kuću. Ako se nije promijenio poslije namaz, posta, ramazana, klanjanja bajrama, ako ne posjećuje i ne prima goste poslije bajrama, onda je obilježavanje bajrama, puki  običaj i oponašanje nečega čega ne razumije.

Bajramsko veselje nije zbog hrane, pića, skupocjene odjeće, automobila, veselje na Bajram je radi oprosta i spasa od Vatre i izvršenja pokornosti Allahu.

Obilježavanje bajrama nije na feštama i glasnoj muzici. Pravi bajram je u otvaranju i zbližavanju srca, pomirenju i utjehi, u premišljanju, jesmo li zadovoljni sami sa sobom, pojedinačno i džematski i je li s nama zadovoljan Uzvišeni Allah.

Dova                               

Gospodaru naš, molimo Te da nam ukabuliš naša dobra djela, da nam primiš naše kurbane Gospodaru izliječi naše bolesne, opskrbi naše siromašne, na pravi  put uputi nas žive i obraduj naše umrle.

Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.

[جلوس]

بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين

الخطبة الثانية

الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.

اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.

صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, ,Naučna mu'džiza u bajramima.' Almir Fatić, ,Bajram radosti, sjećanja i razmišljanja.'

Nijaz Salkić


Ni komentarjev:

Objavite komentar