26. jul. 2020

NORMALNO JE DA BOSNU VOLE NORMALNI LJUDI


Nijaz SALKIĆ

 Bosnu vole normalni ljudi. Vole bolan Bosnu i Hercegovinu i bosanski hajvani. Vole Hercegovinu i Bosnu maksumi hajvanski, a vole je i međedi što se hodajući gegaju. Bosna i Hercegovina i naš lijepi Sandžak, vole se dušom. 
 Jerbo, lijep je to vatan i dobra je zemlja bosanska. Bosnu bolan ne bio, vole raznovrsne tice i tičurine, zato što  je Sandžak, Hercegovina i Bosna, domovina naša, koja hrani, ljulja, uspavljuje i podiže.
 Eheto, svakodnevno viđamo da Bosnu i Hercegovinu i naš Sandžak, vole podjedanako i insani i hajvani. Vole Bosnu, jer je Herceg Bosna lijek za dušu i đulistan, to je ružičnjak mirisni za odmor i razbibrigu. 
 Ako je to što kazah tako, a jest' posigurno, šta onda reći spodobama koji je otvoreno ne vole. Do juče ih domaja Bosna i Hercegovina i Sandžak hraniše, ljuljuškaše, uspavljivaše  i podigoše da budu uspravni, stasiti i prepoznatljivi a danas pljuju na svoju majku.
  Šta im bi da na svoju mater Bosnu puške i strojnice uperiše,  tenkove na nju okrenuše, sve uradiše da je sruše, da je više ne bude.
 Helem, vidljivo je i dokazano je da domaju Bosnu i Hercegovinu vole insani i hajvani i svako ko imalo duše ima. Ma znam ja da u Bosni i Hercegovini i travčice i raznovrne biljkice uživaju i malehni mravi i baje šarene.
 Pitam se samo, kojim imenom nazvati one koji se još uvijek protiv matere Bosne bore, koji je pregrađuju, koji je samo za sebe svojataju, koji se imena svoga bosanskog stide.
 Dugo sam tražio ime za ove spodobe i nisam se ničega pametnog prisjetiti mogao. Uglavnom, Bosna je od zlata, a blata je uvijek bilo i dovijeka biće. Zlato ostaje zlato, a blato je samo blato i ništa više. Ma jeda vrijeme uljepota pa da neki u Bosni našoj konačno skinu opanke.
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar