13. avg. 2020

VOĆE SPOMENUTO U KUR'ANU - SMOKVA

,,A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: “Ovo smo i prije jeli”, – a biće im davani samo njima slični….'' (El-Bekare,25)

Koji su to plodovi i voće i povrće koje se pominje u Kur’anu? Pominje se više vrsta, a evo nekih: palme (hurme), šipak, grožđe, smokva, masline, kamfor (neki tvrde da je to kna), krastavci, pšenica, leća i crveni luk.

Palme se pominju 21 put u Kur’anu, šipak 3 puta, grožđe i loza 12 puta, smokva je ime 95. sure, a inače spominje se samo u toj suri, a maslina 6 puta, banana 1x, kamfor 1x, krastavci 1x, pšenica 1x, leća 1x, luk 1x.

Naučnici tvrde da je upravo pet prvopomenutih voćki: palma, šipak, grožđe, smokva i maslina, prvo kultivirano na zemlji. Uz općenito razno voće, banana, palma i šipak poimenično se pominju i kao džennetski plodovi.

Iskoristimo priliku

Iako su sušene smokve dostupne tokom cijele godine, ne postoji tako jedinstven ukus kao što su svježe. Slakte i mesnate, svježe smokve vam tokom avgusta i septembra.

Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od liječenja akni i bubuljica do prevencija raka. Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvožđem i drugim mineralina.

Smanjuje holestrol

Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Pored holesterola na oštećenje srca djeluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno djelovanje smokvi na nivo holesterola u krvi.

Prevencija visokog krvog pritiska i srčanog udara Omega 3 i Omega 6, kojim smokve obiluju, su veoma važne za zdravlje kardio vaskularnih organa. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Pomoć u liječenju dijebetisa

Zbog količine šećera koji sadrži smokva, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korišćenja. Ipak, ukoliko se koriste umjereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom inzulina kod dijabetičara.

Poboljšavaju pamćenje

Redovno uzimanje smokvi sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suhe smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.

Priredio: Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar