25. nov. 2009

DOK ČEKAMO BAJRAMA

Nijaz SALKIĆ


Kada bi nas neko upitao da li je bolje imati nego nemati, posigurno bi svi znali pravilan odgovor. Isto tako bi odgovorili na pitanje, da li je bolj biti u brigama ili bez njih. Znači, da znamo šta je dobro, šta bi nam pasalo, bez čega bi mogli živjeti, i šta bi voljeli imati. Helem, evo ostao je je samo još jedan dan koji nas dijeli od Bajrama. Bajram je je jedan svijetli trenutak koji nam svakim svojim dolaskom unese tračak nura i radosti i nade u živote naše. Kada ga u prazničnom ruhu, odijelima, dimijama, haljinama, suknjama, bluzama, bijelim košuljama dočekamo i u veselju ispratimo, onda onako »od oka« skontamo da za sreću nije potrebno butum pripreme i bukadar troška. Sreća je sigurno jedan grumen šećera sastavljen od hiljade sitnih i slatkih kristala i zrnaca, koje treba uvezati da bi se na kraju radovali velikoj grudi slatkog ugođaja. Eto, sutra je dan uoči Kurban Bajrama. To je još jedan elemenat od onih hejbe slatkih kristala kojeg treba sakupiti i sačuvati za budući slatki grumen, glavu šećera kojoj ćemo se veseliti na Sudnjemu danu, inšaAllah.
Dan Arefata 9. dan zul-hidž-džeta je sutra u četvrtak 26. novembra 2009., je lijepo postiti svima onima koji nisu na hadždžu.  U Muslimovom "Sahihu" prenosi se od Ebu-Katade da je rekao: "Božiji Poslanik, s.a.v.s., upitan je za post na Dan Arefata, pa je odgovorio da je Allah uzeo u obavezu da će za post na Dan Arefata oprostiti grijehe iz prošle i tekuće godine."
Muslim i autori Sunena bilježe predaju da je Allahov Poslanik a.s. rekao: « Post dana Arefata iskupljuje grijehe počinjene prethodne godine i grijehe koji se počine naredne godine». A u hadisu, kojeg bilježi Taberanija u ˝Mu'džemu˝ od Ebu Se'ida, kaže Muhammed a.s.: «Post na dan Arefata je kefaret za proteklu i iduću godinu, a post na dan Ašure je kefaret za proteklu godinu.» Islamski učenjaci to objašnjavaju činjenicom da je Ašura vezana za Musa, a.s., a Arefat za Muhammeda, a.s., pa mu je Allah, dž.š., tako ukazao veliku počast.
Dova na dan Arefata - Muhammed, a.s., je na Arefatu, kako prenosi Ahmed ibn Hanbel u ˝Musnedu˝ od Enesa r.a. najčešće učio ovu dovu: La ilahe illallah vahdehu la šerike leh; lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve 'ala kulli šej'in kadir «Nema Boga osim Allaha, On je Jedan, nema sudruga, Njemu pripada sva vlast i On je svake hvale dostojan, U Njegovoj vlasti je svako dobro i On sve može».
Takođe, od sutra nakon klanjanja sabahskog farza obavezno je donositi Tekbiri tešrik.  Od sabah namaza dana Arefata do ikindije četvrtog dana Kurban bajrama, vadžib je svim ljudima i ženama, nakon farz namaza, čim predamo selam, proučiti Tekbiri tešrik (žene ga moraju tiho izgovarati). Tekbiri tešrik glasi, "Allahu ekber, Allahu ekber, La ilahe illallahu vallahu ekber, Allahu ekber ve lillahil-hamd".
Ovaj se tekbir takođe uči i nakon Džum'e i nakon Bajram namaza. Ne moramo ga učiti ako smo već izašli iz džamije ili ako smo počeli pričati.


Jeste li počeli praviti baklavu?


Bajram Šerif  Mubarek Olsun!

Ni komentarjev:

Objavite komentar