12. dec. 2009

BAJRAM PROĐE, IDE NOVA GODINA


Nijaz SALKIĆ
Bajram je baška blagdan. Bajram je dakle blagdan a nije praznik, kako neko voli kazati. Bajram je  blagdan jer je Bajram blag, jer je Bajram bogat, jer je Bajram svijetao, jer je Bajram veseo, jer je Bajram drag, jer je Bajram jedvačekan, jer je Bajram mirišljiv i dug, jer smo za Bajram povazdan u hodanju, jer smo za Bajram radodarni i dahabetile lahkih nogu i pruženih ruku. Praznik je pak, prazan, siromašan, skučen, bez osjećajan, nakinđuren, izvještačen, izvikan, navikan i bez srca i duše. 

 
 





Helem nejse, za ovaj naš veliki blagdan, Kurban bajram se veselilo (svi se redom veseljaše) hodalo se, teferičilo se, sevdisalo se, uzdisalo se, pilo se (halal nadam se) možda i haram, ali nije moje da ove rede o tome, i na ovom mjestu puno zborim i besjedim. 




 
Helem, Bajram prođe a Nova hidžretska i naša, 1431., u dobričac, u dobar čas stiže u četvrtak. Dolazi nam  u večernjim sahatima na stanice naše, i pristaništa naša, u naše džamije, u naša srca, u naše domove, u naše stanove, u naše avlije, u naše haustore, na naše trgove, u naše mahale, u naše sokake, na naše divanhane, u naše sobičke i naše sobe, na naše mindere i i na naše čardake, dolazi nam 17. decembra uvečer. Dočekajmo je dostojno i veselih srca i duša naših muslimanskih, dočekajmo našu Novu godinu, onako kako to dolikuje ummetu Muhammedovom, s.a.v.s.



Nadam se da ćemo znati napraviti pravi ambijent. Očekujem da halvom zamirišu naše kuće, avlije, mahale, čaršije i cijela Bosna i Hercegovina, Sandžak, Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija i vascijela Dijaspora i svaki kutak Allahove Zemlje gdje živi ijedan musliman. Vjerujem da ćemo makar našu Novu godinu dočekati trijezni i bez upotrebe »Jovina hošafa«.
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar