26. maj 2010

IDEMO U POSJETU HASTI-BOLESNIKU

 Priredio: Nijaz SALKIĆ
Čovjek je živo biće koje podliježe Božijim zakonitositima i i ljudski život ima svoj rok trajanja. Pored lijepih trenutaka, uživanja i provoda, insana pogode i momenti slabosti i bolesti. Teške trenutke različito primamo i podnosimo. Vjernik zna da je radost i kahar od Uzvišenog Allaha i da to sve ide u »staž« koji treba ispuniti da bi se to sve upisalo u našu dunjalučku »radnu knjižicu«. Zato kao vjernici trebamo znati neka pravila ponašanja u svojoj bolesti ili prilikom posjete svojim dragim i najmilijim.

 Primjer istinskog vjernika

Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao:
Ko je danas zapostio?
-Ja - reče Ebu Bekr.
-Ko je danas obišao bolesnika? - ponovo upita Alejhisselam.
-Ja - opet se javi Ebu Bekr.
-Ko je danas klanjao dženazu?
-Ja - reče Ebu Bekr.
-Ko je danas nahranio siromaha?
-Ja - reče Ebu Bekr.
Mervan kaze: "Čuo sam da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao: Ko u jednom danu uradi sve ovo ući će u Džennet." (Muslim)
Ebu Hurejre prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Tri stvari su dužnost svakog muslimana: obilazak bolesnika, prisustvo dženazi i nazdraviti kazati mu  jerhamukellah  onome ko se zahvalio Allahu nakon što je kihnuo, ko je rekao elhamdulillah." (Ahmed, Ebu Ja`la i Ebu Davud Et-Tajalisi)

Nagrada za obilazak bolesnika


Muhammed, a.s, je rekao: "Svaki musliman koji posjeti svog bolesnog brata jutrom, na njega će donositi salavat 70 000 meleka sve dok se ne smrkne, a ako ga posjeti naveče, na njega donosi salavat 70 000 meleka dok  osvane, a imat će harif (bašču) u Džennetu." (Tirmizi, br. 969)
Sevban prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao:
-Ko obiđe svoga brata kao da je u berbi džennetskog hurfeta.
-A šta je to džennetski hurfet? - neko upita.
-To su njegovi plodovi - odgovori. (Muslim)

Razgovor bolesnika i posjetioca

Džabir b.Abdullah prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Ko posjeti bolesnika, zagazio je u Božiju milost, a kada sjedne, u potpunosti je obuhvaćen Njegovom milošću." (Ahmed, Ibn Ebu Šejbe, Et-Taberani u Es-Sagiru i Ebu Ja`la)

Šta se kaže bolesniku

Ibn Abbas prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem otišao u posjetu jednom beduinu. Alejhisselam je, kad uđe kod nekog bolesnika, imao običaj kazati mu:
 -Čist, ako Allah da. (La be`se tahurun inšaAllah)
-Taj je čist, a ovo kod mene je groznica koja vrije u oronulom starcu koja ga u kabur tjera - uzvrati beduin.
-Onda je tako - reče Alejhisselam. (El-Buhari, Ahmed, Ibn Hibban i El-Bejheki u Es-Sunenu)

Gdje će sjesti onaj koji dođe u posjetu bolesniku

Ibn Abbas prenosi da bi Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem prilikom obilaska bolesnika sjedao pored njegovog uzglavlja i sedam puta proučio: "Molim Velikog Allaha,Gospodara velikog  Arša, da te izliječi." Ako bi bolesniku bilo suđeno da još živi, bivao bi izliječen od bolesti. (Ibn Madže, Ahmed, Et-Taberani u El-Kebiru i Ed-Darimi)

Bolest je iskupljenje za grijehe

Ebu Seid El-Hudri i Ebu Hurejre prenose da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Allah će muslimanu za svaku klonulost i slabost, brigu i tugu, bol i tjeskobu, pa čak i za svaki trn koji ga ubode, oprostiti dio njegovih grijeha." (El-Buhari,Muslim,Et-Tirmizi i Ahmed)
"Posjeta bolesniku bit će potpuna", kaže Vjerovjesnik, "ako mu na čelo staviš svoju ruku i upitaš ga kako je!", ili u drugoj verziji: "i upitaš ga kako je osvanuo, ili omrknuo!"
Vjerovjesnik, s.a.v.s., kaže: "Kada uđete kod bolesnika pobudite mu želju za životom - to (sudbinski) neće promijeniti ništa, ali će ga razgaliti!"

Ni komentarjev:

Objavite komentar