24. mar. 2012

NE PRODAJI BOLAN



Nijaz SALKIĆ



Bosna je lijepa zemlja. U Bosni i Hercegovini ima svega što god duša insanska poželi. Bosana  s proljeća miriše mlijekom poput mirisa kože novorođenčeta. S početka ljeta zavti i opija miris bosanske šenice, uljane repice, zobe, lipe, dinje, lubenice i havdike. Naša draga Bosnia s jeseni se uščuje žutim tunjama, bundevama, oskorušama, šipkom i mušmulama.
U našoj bogatoj Hercegovini, Bosni i Sandžaku raste najljepše cvijeće i teku najljekovitije vode u cijelom svijetu. Bosna je berećet zemlja, jer je svaka stopa bosanska natopljena krvlju šehida i gazija. Bosna i Hercegovina je grunt i vakuf starih dobrih Bošnjana i u amanet je ostavljena Bosancima, Hercegovcima i Sandžaklijama da je čuvaju do Dana sudnjega.
Dobri Bošnjani su oharamili svakogako proda našim dušmanima jednu njenu stopu, a ne kvadratni metar, a dahabetile dulum zemlje bosanske. Čuvajmo amanet naših djedova, starih dobrih Bošnjana i čitajmo testamenet u kome piše, proklet bio ko proda grunt bosanski. Dobri Bošnjanine i Dobra Bošnjanko, nipošto  ne prodaji tapiju na grunt koji ti je ostavio tvoj dobri djedo, stari Bošnjanin. Ogradi, zagradi, očisti pa  izgradi čardakliju, staru bosansku kuću sa velikom avlijom, u njoj bunar i česmu,  pa se bolan rašehati i uživaj na svojoj na jedinoj zemlji bosanskoj.

Upamet!  

Ni komentarjev:

Objavite komentar